Annonce
Esbjerg

Narkomaner kan være trygge: Sygehuslæger klar til at udlevere metadon

Stoffer og misbrug sætter nogle borgere i en meget udsat situation. Misbrugscentret på Bakkevej kan nu trække på yngre læger fra Sydvestjysk Sygehus, hvis der skulle opstå mangel på læger til arbejde med dette særlige område. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Esbjerg: - Det her betyder rigtig meget for Esbjerg, for misbrugerne og for lægerne. Vi har en win win-situation.

Sådan siger Henrik Vallø (Borgerlisten), formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, om aftalen mellem Center for Misbrug & Udsatte og Sydvestjysk Sygehus.

Aftalen sikrer, at der altid vil være nok læger til at behandle og udlevere metadon og anden medicin til narkomaner og tidligere misbrugere, der kommer på misbrugscentret på Bakkevej i Esbjerg.

I perioder har der været problemer med at skaffe tilstrækkelig lægedækning på klinikken, hvis brugere i en del tilfælde kæmper med store sociale problemer og nogle gange ikke er de nemmeste patienter at håndtere.

Annonce

Aftalen betyder, at vi kan få det til at fungere for brugerne af klinikken, og det er det, som det hele handler om.

Henrik Vallø (Borgerlisten), formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget

Påbud ophævet

Lægemanglen og deraf følgende problemer med at overholde reglerne for udlevering af medicin, planer for nedtrapning og hele betjeningen af misbrugerne førte for et par år siden til påbud fra Styrelsen til Patientsikkerhed. Disse påbud er ophævet sidste år, og centret har i øjeblikket helt styr på behandlingen og udleveringen af medicin, og man har nok læger tilknyttet centret.

Dermed er aftalen mellem Esbjerg Kommune og Region Syddanmark om, at interesserede yngre læger fra Sydvestjysk Sygehus kan arbejde i deres fritid på misbrugscentret en fremtidssikring af arbejdet dér.

- Aftalen betyder, at vi kan få det til at fungere for brugerne af klinikken, og det er det, som det hele handler om. Misbrugscentret har haft nogle udfordringer, men med aftalen er vi sikret rigtig mange læger, faktisk 38 yngre læger, fortæller Henrik Vallø.

Aftalen betyder samtidig, at de tilknyttede yngre læger på sygehuset vil få en større forståelse og erfaring med arbejdet med stofmisbrugere og deres problemer.

65.000 kroner

Aftalen koster cirka 65.000 kroner årligt for Esbjerg Kommune. Penge, der blandt andet går til uddannelse og vejledning af de nye yngre læger hvert halve år, ligesom der tilknyttes en overlæge med ansvar for denne uddannelse samt sekretærhjælp til at lægge vagtplaner for de læger, der vil arbejde i misbrugscentret.

Oven i den faste årlige udgift kommer så aflønningen for lægernes arbejde på misbrugscentret.

Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Johannes leder efter Mohamed i Ribe

Vejen

Nye vidner bliver afhørt i Vejen-sagen

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce