Annonce
Sønderborg

NASA-ingeniøren tog skoleelever med på en rum- og livsrejse

George Gabrielle havde flotte billeder og film med fra Kenney Space Center, hvor han er ansat. Foto: Henrik Rath
Den amerikanske NASA-ingeniør, George Gabrielle, turnerer verden rundt for at fortælle om rumvidenskab, skoletræthed og vejen mod at nå sine mål. Tirsdag besøgte han Privatskolen Als.

Sønderborg: På en ellers grå og småtrist dag med meget ringe udsigt til det store univers kom der et dedikeret lyspunkt forbi Privatskolen Als i Sønderborg. Aulaens julehjerter fik for en stund selskab af rummets stjerner og en fortælling om, hvordan man kan nå sine mål i livet, selv om skoletrætheden truer. Ingeniør George Gabrielle, der i mange år har arbejdet på Kennedy Space Center og nu er omrejsende fortæller for rumcentret, lagde vejen forbi.

- I vil sikkert ofte høre, at I altid skal arbejde hårdt for at få succes. Jeg vil fortælle jer, at I skal huske at gøre det sjovt for jer selv. Der er tre vigtige regler at leve efter - gør jeres bedste, nyd alt du laver uanset hvad og tro på dig selv. Jo mere du gør det, des nemmere bliver dit liv, fortalte den karismatiske ældre herre til de knap 100 elever fra skolens 8. til 10. årgang.

Han har netop været i Indien og Norge med sine beretninger om universet, NASAs arbejde og livets drømme og mål.

Annonce
Privatskolens 8. til 10. klasses elever lyttede intens til Gabrielles fortællinger og forevisning af film. Foto: Henrik Rath

Fra Mc Donald til NASA

- Jeg hadede skolen, fejlede og kæmpede. Men jeg elskede sport og tog på high school for at dyrke sport. Efter skolen fik jeg arbejde på Mc Donald. Det var fedt. Senere blev det til mange andre forskellige job, men jeg fandt ud af, at man ikke tjener helt nok til at dyrke en lidenskab for biler. Når jeg ville andet og mere manglede jeg et eksamensbevis. Så jeg begyndte på universitetet. Her gik jeg i otte år, så mit råd til jer er; hav ikke travlt. Hvis I vil noget med rumforskning, så har I en god alder. Rumprogrammerne vokser, så der kommer flere muligheder, fortalte "Gabe", som han foretrækker at blive kaldt.

Hans mange livsbetragtninger blev krydret med flotte fotos og film fra Kennedy Space Center i Florida, hvor han bor.

For drømmene deroppe - højt hævet over Jordens atmosfære - kan nås på bare otte et halvt minut med rumfærge og raketter. Så brager man med 27.000 kilometer i timen ud i det uendelige univers. Hvis man ellers gerne vil, tror på sig selv og husker at gøre sin kamp og arbejde mod målet til en nydelse.

- Det var en mulighed, der bød sig lige pludseligt og ikke koster os noget. Og så er det en fortælling, som passer godt ind i vores skole, sagde skoleleder Morten Asmussen om besøget, der var arrangeret af House of Science.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Haderslev

Over grænsen: Danmarks største cykelløb hylder naboskabet med Tyskland

Annonce