Annonce
Nordtyskland

National skoletest fik sørgeligt udfald

Specielt i kemi ser det sløjt ud. Her fik eleverne en plads som nummer 14 blandt eleverne i niende årgang i samtlige 16, tyske forbundslande, Modelfoto: Colourbox.
Sammenlignet med eleverne i resten af Tyskland har de unge i niende årgang i Slesvig-Holsten kurs mod bunden, når det handler om matematik og naturfag.
Annonce

KIEL: For Slesvig-Holstens undervisningspolitik var det noget af en mavepumper. Men undervisningsminister Karin Prien er ikke specielt overrasket over de dårlige resultater, delstatens skoleelever leverede i den nationale test i matematik, fysik, kemi og biologi.

- Allerede ved min tiltræden i sommeren 2017 stod det klart, at der var akut behov for handling, specielt når det handler om fagene matematik, naturvidenskab og it, forklarer Karin Prien fra det konservative CDU.

Den seneste nationale test blev gennemført i foråret 2018 i hele Tyskland. Resultaterne er netop offentliggjort, og det er gået dramatisk tilbage med færdighederne i niende årgang.

Allerede ved min tiltræden i sommeren 2017 stod det klart, at der var akut behov for handling.

Karin Prien, Undervisningsminister.

Annonce

Resultat styrtdykke

Ved seneste test for seks år siden lå eleverne i Slesvig-Holsten omkring det tyske gennemsnit. Nu er de rutchet mod bunden i samtlige fire fag. Helt skidt står det til i kemi. Her er Slesvig-Holsten faldet fra en placering som nummer ni blandt de 16 tyske delstater til en 14-plads.

Prien gør indirekte sine forgængere i den tidligere koalition mellem Socialdemokratiet, De Grønne og det dansk-frisiske SSW ansvarlig.

- Resultaterne viser desværre meget tydeligt, at der tidligere ikke er blevet prioriteret korrekt politisk, mener Karin Prien.

Hun efterlyser også en holdningsændring i befolkningen.

- Alt for ofte bliver der koketteret med manglende viden om matematik eller naturfag. Men det er bestemt ikke noget, man skal være stolt af, understreger ministeren.

CDU’s ene koalitionspartner i landdagen, det liberale FDP, er endnu hårdere i sin kritik. Her bliver den tidligere regerings undervisningspolitik kaldt direkte fejlslagen, fordi de matematiske og naturvidenskabelig fag ”på skammeligste vis” blev forsømt.

Den socialdemokratiske opposition advarer mod at benytte udfaldet af den nationale test til en politisk skyttegravskrig.

Annonce

Mangel på undervisere

- Frem til 2012 blev antallet af lærere i Slesvig-Holsten skåret ned. Efterfølgende er der oprettet nye stillinger, påpeger den socialdemokratiske uddannelsesekspert Martin Habersaat.

Han roste udtrykkelig den nuværende koalition mellem CDU, FDP og De Grønne for at fortsætte forgængeres kurs på dette område. Men det ændrer ifølge Habersaat bare ikke på, at det er uhyre svært at skaffe kvalificerede undervisere netop i matematik og naturfag.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce