Annonce
Erhverv

Nationalbanken ser stigende risiko for økonomisk nedtur

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der er 60-65 procent sandsynlighed for, at USA og Europa går i recession i løbet af to år.

Der er stigende risiko for, at USA og Europa i løbet af de kommende år vil løbe ind i en økonomisk nedtur og afblæse det opsving, som har kørt siden sidste finanskrise.

Det vurderer Nationalbanken i en analyse. Banken har set på modeller, der ser på de kendetegn, som har gjort sig gældende i tiden op til tidligere finanskriser.

- Modellernes resultater peger på, at risikoen for en global recession er steget de seneste par år, skriver Nationalbanken.

Konkret ser banken en risiko for en recession i USA inden for to år på 60 procent. I Europa er risikoen på 65 procent.

Med recession menes et længere fald i bruttonationalproduktet - bnp.

Nationalbanken understreger, at modellerne ikke altid har kunnet bruges til at advare om en kommende nedtur.

Modellerne er baseret på en række elementer. Advarselslampen gør sig især gældende i forhold til renteforskelle.

Op til tidligere finanskriser har renterne signaleret en kommende nedtur i USA, når renten på de tre måneders amerikanske statsobligationer har været højere end de tiårige, og den grænse blev krydset for nylig.

Ud over renteforskellen er der i modellerne for USA set på forhold som huspriser i forhold til indkomster og antallet af nye byggetilladelser. I Europa er der også set på arbejdsløshed og vækst i lån.

Nationalbanken skriver, at Danmark vil blive ramt af et globalt tilbageslag i økonomien.

Men banken ser lidt mindre risiko for en recession i Danmark i løbet af to år. Den opgøres til 50 procent.

- Risikoen for en recession i Danmark er steget i takt med den udenlandske risiko, men dansk økonomi er godt rustet til at modstå et eventuelt udenlandsk tilbageslag, skriver Nationalbanken.

Banken skriver, at Danmark historisk er gået i recession samtidig med USA og euroområdet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Ædle dråber i nye rammer

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce