Annonce
Erhverv

Nationalbanken venter kraftigere vækst i dansk økonomi

Nationalbankdirektør Lars Rohde varsler højere vækst i dansk økonomi.

Regeringen bør være forberedt på at skulle stramme finanspolitik, siger nationalbankdirektør. Vækstskøn hævet.

Der er udsigt til, at dansk økonomi kommer en tak højere op i omdrejninger. Danmarks Nationalbank opjusterer udsigten til årets vækst, som nu ventes at stige til 2,3 procent i 2017 fra 1,7 procent i 2016.

Det er en opjustering fra den seneste vurdering i marts, hvor Nationalbanken skønnede den årlige vækst til 1,6 procent. Det skriver Nationalbanken i sin seneste prognose for dansk økonomi.

- Dansk økonomi går stærkt frem i øjeblikket, og der er gode muligheder for, at udviklingen kan fortsætte, selv om der er pres på dele af arbejdsmarkedet, skriver Nationalbanken.

For 2018 og 2019 venter banken nu en vækst i bnp på henholdsvis 1,8 procent og 1,7 procent. Forventningen lød tidligere på vækst i bnp på 1,6 procent for begge år.

- Udsigterne til, at væksten fortsætter, betyder, at dansk økonomi bevæger sig længere ind i højkonjunkturen, skriver Nationalbanken.

- I modsætning til tiden op til finanskrisen er risikoen mindre, for at økonomien overophedes. Men udviklingen betyder, at det bliver vanskeligere for virksomhederne at finde den rette arbejdskraft, lyder det.

Nationalbanken venter, at beskæftigelsen vil stige med mere end 60.000 frem mod slutningen af 2019. Siden 2013 er antallet af lønmodtagere steget uafbrudt, og 160.000 flere er kommet i arbejde.

- Meget tyder på, at væksten i beskæftigelsen vil fortsætte i de kommende år, men det vil ske i et lidt langsommere tempo, i takt med at der opstår større pres på arbejdsmarkedet, skriver banken.

Selv om der er gode forudsætninger for, at opsvinget herhjemme kan fortsætte, er det fortsat vigtigt at undgå en overophedning af økonomien.

- I de kommende år, hvor dansk økonomi er i en højkonjunktur, bør finanspolitikken ikke skubbe yderligere til efterspørgslen, men tværtimod medvirke ti, at udviklingen ikke går meget stærkere, end der er kapacitet til.

Det siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse:

- Vi har tidligere set, at overophedning af økonomien kan komme kraftigt og pludseligt, når der er højkonjunktur. Regeringen bør være forberedt på at kunne iværksætte en finanspolitisk opstramning med henblik på at dæmpe væksten i efterspørgslen.

Annonce

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Erhverv For abonnenter

Design-virksomhed i Kolding med kunder som Eiffeltårnet og Dokk1 har som planlagt stort minus igen: Moderselskab punger ud med 35 mio. kroner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce