Annonce
Indland

Nationalmuseet går på jagt i danskernes gemmer

Kurt Petersen/Ritzau Scanpix

Ting og sager fra danskernes gemmer kan være med i ny udstilling. Nationalmuseet leder netop nu efter ting.

Den gamle kaffekande, lænestolen fra barndomshjemmet eller en af oldemors aflagte kjoler.

Det kan lyde som ting, der ender på et loppemarked, men nu kan de faktisk blive en del af en ny udstilling på Nationalmuseet.

I hvert fald hvis tingene har en særlig historie.

Det fortæller museumschef for Nationalmuseet Anni Mogensen.

- Vi vil gerne fortælle de sidste 100 års danmarkshistorie, og til det har vi brug for danskernes personlige ting.

- Danskerne skal endelig melde sig på banen med deres ting - også helt almindelige ting. Hvis bare tingene har en særlig, unik eller sjov historie, kan det også være interessant i fortællingen, siger hun.

Til en stor udstilling jagter Nationalmuseet genstande fra de danske hjem.

Det er hverdagsting fra de seneste 100 år, der bliver søgt til udstillingen, og det kan være mange forskellige ting.

- Det kan være alt fra oldemors hvide kjole, som hun bar under optoget, da kvinder fik stemmeret.

- Eller et møbel, der viser, hvordan vi har boet, en særlig LP, som vi har danset til, eller måske nogle pokémon-kort, der har en unik historie om, hvordan det er at være barn i dag, siger hun.

Men vigtigst af alt er, at danskerne kommer med ting, de har et særligt forhold til. De store historier kan også findes i de mindste ting, påpeger hun.

- Når man tænker på Nationalmuseet, så tænker man tit på historierne om dem, der havde magten, konger og dronninger.

- Men vi fortæller også de nære historier om mennesker, og vi er sikre på, at der ligger en masse viden og erfaring i de danske hjem, som vi har brug for, når vi vil fortælle de sidste 100 års danmarkshistorie.

De genstande, der skal indgå i udstillingen, vælges gennem en række tv-programmer på TV2, der sendes i februar 2020.

Anni Mogensen anslår, at der vil blive udvalgt 30 til 60 genstande til udstillingen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

112

Se billederne: Væltet lastbil med skinker forventes fjernet mellem klokken 13 og 14

Annonce