Annonce
Tønder

Nationalpark Magasin sætter fokus på Rømøs historie og tre fortabte kunstnere

De tre københavnsk kunstnere Ellen Birgitte, Nana Francisca og Alexandra Buhl, har bevæget sig rundt ved Vadehavet og marsken, som de ikke kan undvære. Foto: Nationalpark Magasin/Alexandra Buhl

Det nyeste nummer af Nationalpark Vadehavets magasin er på gaden. Her kan du læse om vadehavskultur, Rømøs geologiske historie og tre kunstnere, der er blevet afhængige af marsk og vadehav.

Rømø/Tønder: Der er en særlig kraft i vadehavsområdet. Ikke alene er naturen stærk og altid nærværende, også turisternes fascination kan virke overvældende. Og netop overvældende er den nye indgang til nationalpark Vadehavet "Ankomst til Verdensarv og Nationalpark Vadehavet", der for få uger siden blev indviet i strid vestenvind.

Indgangsportalen, der ligger ved opkørslen til Rømødæmningen på fastlandssiden, skal vise områdets storhed og give et indblik i Vadehavet og marsken.

Oplysningen om indkomstportalen kan man læse i det nyeste nummer af Nationalpark Magasin, som er spækfyldt med artikler og flotte fotografier fra Vadehavet og marsken.

Annonce

Trio udstiller i Slotsfeltladen

Gennem et år har tre københavnske kunstnere brugt video, lyd og musik til at undersøge menneskets møde med Vadehavet, som led i kunstprojektet Inseparable Together.Den 14. juli kl. 14.30 præsenteres værkerne med fernisering og koncert for publikum i Slotfeltladen i Møgeltønder.

Udstillingen i Slotfeltladen er den første i en række udstillinger i det danske vadehavsområde.

Ved åbningen uropfører den internationalt anerkendte violinist Christine Pryn komponist Ellen Birgitte Rasmussens to vadehavsduetter, Tidevand og Reliquiae Aestus.

Udstillingen kan opleves frem til den 28. juli.

Der er gratis adgang for alle i Slotfeltladen.

Man kan også i magasinet set billedet her fra august sidste år, som er taget undervejs til den ubeboede ø Langli, der ligger i Ho Bugt. Foto: Nationalpark Magasin/Robert Attermann/Red Star

10.000-års historie

Magasinet kan denne gang også fortælle den spændende historie om Rømø og øens geologiske historie, der strækker sig 10.000 år tilbage i historien. Læserne kan blandt andet læse om, hvordan storme og en voldsom tsunami har været med til at præge øens udvikling.

Magasinet byder også på fortællingen om de tre københavnske kunstnere, Ellen Birgitte, Nana Francisca og Alexandra Buhl, der er blevet så afhængige af natur, marsk og vadehav, at de gang på gang vender tilbage efter deres første besøg.

Opholdet for trioen er blevet en skelsættende rejse, som har ført dem tilbage - ikke i tid, men til naturen. En af kunstnerne fortæller i magasinet om mødet med Vadehavet og om det øjeblik, hvor man som menneske bliver bevidst om, at vi og naturen hører uadskilleligt sammen.

Tøndermarsken by-night. Sådan hedder billedet, der er taget af Tøndermarsk Initiativets pressemedarbejder og tidligere fotochef på JydskeVestkysten. Foto: Nationalpark Magasin/Ulrik Pedersen/Tøndermarsk Initiativet

Stille puls

I magasinet kan man også læse om vandring i Tøndermarsken. Om hverdagens stille puls og de mange nuancer i naturen, i vejret og i årstiderne, der er Tøndermarskens hovedattraktion.

I marsken er der plads til store armbevægelser og plads til at ånde - og snart bliver området endnu mere tilgængeligt - mens byer, seværdigheder og ruter og stier i landskabet undergår en nænsom forvandling.

Nationalpark Magasin er på 84 sider og distribueres primært gennem de lokale partnere, og det kan også fås gratis på bibliotekerne i de fire vadehavskommuner.

De tre københavnsk kunstnere Ellen Birgitte, Nana Francisca og Alexandra Buhl, åbner udstilling i Slotsfeltladen den 14. juli med fernisering og koncert. Foto: Nationalpark Magasin/Alexandra Buhl
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce