Annonce
Tarm

Nationalpark Skjern Å glippede: Nu lægger kommunen billet ind på de nye naturnationalparker

Skjern Ådal kan blive en af de nye naturnationalparker. Folketingspolitikere er klar til at lægge et godt ord ind i forhandlingerne. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Nyt lovforslag om 15 naturnationalparker er netop kommet i høring. Både borgmesteren og to folketingsmedlemmer er optimistiske for muligheden for, at Ringkøbing-Skjern Kommune kommer i betragtning.

SKJERN-TARM: Nok er Skjern Å ikke blevet nationalpark, trods adskillige forsøg, men nu tyder meget på, at ådalen ender som en naturnationalpark på de statslige arealer.

Regeringen har netop sendt et lovforslag i høring om at etablere 15 nye naturnationalparker. De to er allerede udpeget, og skal være ved Fussingø i nærheden af Randers og Gribskov i Nordsjælland. Dermed er 13 andre placeringer i spil, og borgmester Hans Østergaard (V) er ved at gøre klar til at lægge billet ind på to naturnationalparker. Den ene ved Borris Skydeterræn, og den anden er Skjern Ådal, som var udset til at blive kronjuvelen i den nationalpark, der strandede.

- Det ligger lige til højrebenet, og jeg har en forventning om at det bliver en af naturnationalparkerne, siger Hans Østergaard.


Det ligger lige til højrebenet, og jeg har en forventning om at det bliver en af naturnationalparkerne.

Hans Østergaard, borgmester (V)


I nærmeste fremtid skal han have møde med folketingsmedlemmerne fra Vestjyllands Storkreds, og her vil naturnationalparken komme på dagsordenen. Hans Østergaard lægger ikke skjul på, at det bedste ville være en nationalpark, men det næstbedste er en naturnationalpark, og da der de seneste år er gjort et kæmpe arbejde, er det også tiden til at det fører til noget.

- Jeg tror der er gode chancer for det, og jeg er godt tilpas med det, for det skal bare ende ud i et eller andet, siger Hans Østergaard.

Annonce

Kan løfte profilen

Folketingsmedlem Mads Fuglede (V), der netop har overtaget kredsen, vil også gøre sit til at Ringkøbing-Skjern Kommune bliver tilgodeset, når forhandlingerne om naturnationalparkerne går i gang, og han betegner det som et utroligt godt forslag.

- Ringkøbing-Skjern Kommune har en profil som en af de mest naturskønne kommuner. Den profil bliver kun løftet af, at staten løfter et område i anseelse, siger Mads Fuglede, der også peger på værdien for turismen.

Mads Fuglede regner heller ikke med at det bliver en vanskelig proces, da det hele bliver på statslige arealer. Dog kan der eventuelt være en hektar hist og her, som krydser ind over private lodsejere, og her er det vigtigt at huske historikken.

- Vi skal huske på, at staten ikke altid har været så gode til at holde aftaler, så derfor er det vigtigt at lodsejerne behandles ordentligt, understreger Mads Fuglede.

Annonce

Skal med i betragtning

Aftalen om de nye naturnationalparker er indgået af regeringen, SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre. Netop Radikale Venstres lokale folketingsmedlem Andreas Steenberg, har været varm fortaler for Nationalpark Skjern.

- Jeg vil sørge for, at kommunen kommer med i betragtning til naturnationalparkerne. Jeg er rigtig glad for at Ringkøbing-Skjern Kommune stadig arbejder med visionerne, selv om nationalparken ikke ser ud til at blive til noget, siger Andreas Steenberg.

Lovforslaget vil blive fremsat i foråret, og bliver det vedtaget, skal naturnationalparkerne ved Fussingø og i Gribskov etableres. Når de er klar og der er erfaringer med dem, kan de næste etableres. I alt er der afsat 888 millioner kroner i natur- og biodiversitetspakken, som skal bane vejen for parkerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce