Annonce
Esbjerg

Nationalpark Vadehavet: Højspændingskabler skal i jorden

Formanden for Nationalpark Vadehavet, Janne Liburd, er professor i turisme, og hun er også bekymret for turismen i Nationalpark Vadehavets område, hvis der rejses højspændingsmaster. Foto: Nationalpark Vadehavet.

Bestyrelsen i Nationalpark Vadehavet tilslutter sig nu mastemodstandere i Sydvestjylland: Højspændingsmaster vil påvirke nationalparken negativt og stride mod EU-aftaler, siger formand.

Esbjerg/Varde/Tønder kommuner: Bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet tilslutter sig nu de politikere og mastemodstandere, der har protesteret massivt over udsigten til at få rejst 30-35 meter høje, 400 kV-master fra Idomlund ved Holstebro til den danske-tyske grænse.

Ikke alene vil masterne, der planlægges opsat på den 175 km lange strækning, betyde en visuel og æstetisk belastning, som negativt påvirker nationalparken - Energinets foreslåede linjeføring ganske tæt på nationalparkens område strider i øvrigt mod de landskabsmæssige aftaler, Danmark har indgået med EU, mener bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet. I en pressemeddelelse oplyser nationalparkens bestyrelse, at man har fulgt debatten om højspændingsnettet "med bekymring" og ønsker en kabelføring under jorden, og samme holdning er der nu givet udtryk for i et høringssvar til Miljøstyrelsen.

Annonce

Sagen kort


  • Energinet planlægger en ny, 400kV og 175 km lang linjeføring langs den jyske vestkyst fra Idomlund ved Holstebro via Endrup ved Esbjerg og over grænsen ved Tønder. Projektet betyder, at der på strækningen skal opstilles over 500 elmaster med en højde på op til 35 meter. Projekter har skabt stor bekymring og modstand blandt borgerne i de berørte kommuner.

Fugleliv og herlighed

"Nationalpark Vadehavets bestyrelse (ser) hellere en føring af kablerne i jorden. Det er der flere grunde til...Der er en væsentlig bekymring for, at masteføringen vil påvirke dynamikkerne mellem nationalparkens område og det naturlige opland, der ligger længere ind i landet. Og at naturindholdet påvirkes negativt", står der bl.a., inden bestyrelsen rejser et etisk aspekt omkring de fugle, der "uundgåeligt vil flyve ind i kabler og master i mørke og tåge, og som vil blive skadet eller dø ved sammenstødet".

Formanden for Nationalpark Vadehavet, Janne Liburd, som er professor i turisme, er også bekymret for turismen i området:

- Turisterne kommer helt overvejende til Vadehavskommunerne på grund af naturen og dens herlighedsværdier. De fire Vadehavskommuner er Danmarks største turismedestination med knap syv millioner overnatninger, flere millioner éndags-turister og en turismeomsætning tæt på 6 milliarder kr. Det bliver svært for turisterne at forstå, at der netop her skal rejses master og kabler, som ødelægger udsigten og naturoplevelsen, og så netop i Danmark, hvor politikerne bryster sig af grøn omstilling, hensyn til borgerne og bæredygtighed, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce