Annonce
Esbjerg

Nationalpark Vadehavet sadler om: Coronaen ændrer storstilet fødselsdag

Nationalpark Vadehavet er i dens første 10 år blevet brugt flittigt af gæster og dyr fra ind- og udland. Heriblandt,  som på billedet, af både lokale og turister til havbundsnattevandring fra Mandø til fastlandet. Foto: Annett Bruhn
Den 16. oktober kan Nationalpark Vadehavet fejre 10 års fødselsdag, og det skal fejres med et ordentligt brag i de fire Vadehavskommuner. Eller - det var planen - men coronarestriktioner har tvunget arrangørerne til at ændre i programmet. Et mindre arrangement på Hovedengen i Ribe samt en lang række lokale tiltag hos de enkelte nationalpark-partnere fejres dog stadig.
Annonce

Ribe: Fredag den 16. oktober skulle Hovedengen i Ribe have lagt græs til en storstilet, offentlig fejring af Nationalpark Vadehavets første, runde fødselsdag.

Ifølge Nationalparkens sekretariat var planen at få dagen til at ligne en festival med telte, arbejdende kunstnere, historiefortælling, åbne vidder til nationalparkens partnere, formidlerseancer, masser af glade mennesker og meget, meget mere, men coronarestriktionerne har medført store ændringer i programmet.

Projektkoordinator Bettina Munch fra Nationalpark Vadehavet forklarer, at fejringen af Danmarks største nationalpark dog på ingen måde aflyses, fordi partnerne har været rigtig gode til at holde gang i initiativer og sadle om, fordi de gerne vil gøre noget sammen og for hinanden og for nationalparken.

- Planen var at gøre det til en stor, åben fest for folket, men nationalparkens bestyrelse har besluttet, at vi i forhold til coronarestriktioner ikke ville kunne styre det. Derfor har vi besluttet, at vi på dagen i stedet afholder en mindre fejring for 100 indbudte gæster i et telt på Hovedengen, mens fejringen op til selve dagen vil være igang hos partnerne i de fire vadehavskommuner, fortæller Bettina Munch.


Vi har valgt ikke at udsætte fejringen til et senere tidspunkt, men afholder dagen under de forhold, der nu engang er.

Bettina Munch, projektkoordinator


På Hovedengen vil der 16. oktober blandt andet være kulturelle indslag fra eksempelvis Fanø Fiddlers og Kunsten at Glædes i Kor, og blandt gæsterne vil være borgmestrene fra de fire vadehavskommuner, Nationalparkens bestyrelse og forskellige råd. Miljøminister Lea Wermelin (S) har meldt afbud til fødselsdagen, ligesom også Prins Joachim, der indviede parken i 2010, desværre har meldt afbud på grund af sygdom.

Annonce

Udsætter ikke

Rent personligt må Bettina Munch også være grundigt træt af aflysningen. Hun blev i begyndelsen af 2019 ansat specifikt med det mål for øje at stå for 10-års fejringen, og hun kan nu se en stor del af hendes arbejde være tabt på gulvet.

Nationalparkerne

Nationalpark Vadehavet blev udpeget 17. januar 2008 og indviet 16. oktober 2010 i Ribe af daværende miljøminister Karen Ellemann og prins Joachim. 

Danmark ældste nationalpark er Nationalpark Thy, der blev oprettet i 2007 og indviet 22. august 2008.

I alt har Danmark fem nationalparker, hvor de sidste er Kongernes Nordsjælland, Skjoldungernes Land ved Lejre og Mols Bjerge på Djursland.

- Det er selvfølgelig meget ærgerligt, men vi holder det, vi kan, nu, sammen med nationalparkens partnere. Vi har valgt ikke at udsætte fejringen til et senere tidspunkt, men afholder dagen under de forhold, der nu engang er, fordi vi simpelthen ikke ved, hvornår vi ellers kan komme til det.

Bettina Munch forklarer, at fejringen 16. oktober bliver livestreamet, så alle, der vil, kan følge med. På dagen uddeler også den særlige partnerpris, der i forbindelse med fødselsdagen uddeles for første gang. Her kan partnere blive indstillet til en pris for et særligt arbejde igennem 10 år med Nationalpark Vadehavet, ligesom man på Hovedengen 16. oktober også vil præsentere den særlige skolekonkurrence, der har kørt i vadehavskommunerne omkring, hvad skolebørn forbinder med Nationalpark Vadehavet.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

Forslag til ny bypark byder blandt andet på tobaksplanter, hundeskov og vandhuller med salamandere

Annonce