Annonce
Haderslev

Natlig droneflyvning skal afsløre læk på ledningsnet

En drone skal frem til den 28. april gennemfotografere Haderslev Fjernvarmes ledningsnet for at finde en eller måske flere utætheder, der betyder, at 25 kubikmeter vand i døgnet siver ud. Dronen flyver om natten.

Haderslev Fjernvarme tager for første gang en drone med et termografisk kamera i brug for at finde en utæthed på Haderslev Fjernvarmes ledningsnet. Flyvningen begynder natten mellem onsdag og torsdag.

HADERSLEV: Beboerne i Haderslev skal ikke være nervøse, hvis de i de kommende nætter vågner op og ser et mærkeligt lys i lav højde svæve hen over domkirkebyen.

- Der er ikke tale om en ufo, men en drone, beroliger direktør Morten Hartmann fra Haderslev Fjernvarme.

Gennem et stykke tid har der et eller andet sted på fjernvarmeforsyningens ledningsværk været en utæthed. Cirka 25 kubikmeter vand siver ud, og nu skal utætheden eller utæthederne findes. Haderslev Fjernvarnme sender derfor i samarbejde med firmaet Bjeld & Lauritzen og deres samarbejdspartner for første gang nogensinde en drone ud over Haderslev i nattetimerne. I perioden fra den 19. april til den 28. april vil drone i cirka 100 meters højde fra midnat og frem til klokken 6 lave termografiske fotos af Haderslev Fjernvarmes ledningsnet.

- Dermed håber vi, at vi kan finde utætheden, siger Morten Hartmann, der oplyser, at droneføreren via gps vil følge dronen.

Annonce

Tilladelse fra politiet

Det er første gang, at Haderslev Fjernvarme sætter en drone ind for at finde en utæthed. Den hidtidige metode - et kamera på en bil, der kører rundt - har ikke givet resultat.

- Det kan skyldes, at utætheden ligger i en stikledning på privat grund, siger Morten Hartmann, der håber, at dronen kan finde utætheden:

- Der vil altid være utætheder, og der vil altid være vand, der siver. Normalt ligger vi på cirka ti kubikmeter, og det vil vi gerne ned på igen, siger direktøren.

Politiet har givet tilladelse til droneoverflyvningen af Haderslev - og dermed fjernvarmens forsyningsområde, og der er ingen grund til at nære frygt for at blive genkendt på et foto. Termografikameraet tager nemlig ikke almindelige fotos, hvor personer eller lignende vil kunne blive genkendt eller identificiceret.

- Et termografisk kamera tager alene fotos af temperaturforskelle i de omgivelser, der fotograferes, og ud fra disse forskelle vil utæthederne på fjernvarmenettet kunne blive afsløret, oplyser Morten Hartmann.

Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

53-årig mand var efterlyst

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce