Annonce
Esbjerg

Natlig tumult på kutter: Fiskeskipper løsladt efter tre dage

Sagen tog sin begyndelse på Nordhavnskaj i Hvide Sande natten til søndag. Foto: Mads Dalegaard
Der er ikke grundlag for varetægtsfængsling, lyder det fra anklagemyndigheden.

HVIDE SANDE: To gange har byretten i Herning afvist anklagemyndighedens ønske om at varetægtsfængsle en 27-årig fisker fra Esbjerg i fire uger, efter han blev anholdt og sigtet for et voldeligt overfald mod to politibetjente natten til søndag i Hvide Sande. Nu er manden i stedet blevet løsladt.

- Vi har løsladt ham, fordi betingelserne for varetægtsfængsling ikke er opfyldt, siger specialanklager Claus Benner fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Han ønsker ikke at udtale sig yderligere om det pludselige kursskifte hos anklagemyndigheden i sagen, der begyndte, da politiet blev kaldt til Nordhavnskaj natten til søndag efter en melding om husspektakler.

Annonce

Taler for sig selv

Den 27-åriges advokat Rene Knudsen vil dog gerne kommentere sagen:

- Retten har vurderet tingene anderledes end politiet. Hvis man har begået alvorlige lovovertrædelser, bliver man tilbageholdt. Min klient er sendt ud igen. Det taler lidt for sig selv, siger Rene Knudsen.

De to betjente, der gik ombord på båden, blev ifølge politiets egen detaljerede forklaring overfaldet i styrehuset af den 27-årige, der gav den ene betjent et knytnæveslag i ansigtet og som trods peberspray og slag med politistaven også tog halsgreb på den anden betjent. Først da den 27-årige blev ramt i panden af et slag, fik betjentene lagt manden i håndjern.

Han blev derefter varetægtsfængslet frem til fredag 13. december in absentia søndag eftermiddag, da han blev indlagt på sygehuset til observation for en blødning i hovedet efter slaget med politistaven.

Lukkede døre

Mandag var der atter et grundlovsforhør ved retten i Herning, hvor den 27-årige selv var til stede. Også her valgte dommeren kun at fængsle manden til og med fredag. Den kendelse kærede anklageren til Vestre Landsret, da hun ønskede varetægtsfængsling i fire uger.

Men onsdag valgte anklagemyndigheden selv at løslade manden, og kæremålet til landsretten blev derfor aflyst.

Grundlovsforhøret blev i øvrigt holdt for lukkede døre, hvilket Dagbladet kærede til Vestre Landsret. Landsretten var dog enig med byretten i Herning om, at pressen ikke kunne være til stede, og det har derfor ikke været muligt for Dagbladet at viderebringe den 27-årige mands egen opfattelse af begivenhederne natten til søndag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Annonce