Annonce
Esbjerg

Nato has left the building: Efter måneder med kampvogne på havnen er missionen fuldført

En flere måneder lang Nato-øvelse i Esbjerg sluttede søndag, da 80 militærenheder blev udskibet fra Esbjerg Havn. Foto: Hjvfoto.dk
Esbjerg Havn har spillet en nøglerolle i forbindelse med denne måneds store Nato-øvelse i Polen. Nu er flere måneders Nato-aktivitet i Esbjerg afsluttet.

Esbjerg: Der er gået næsten to måneder, siden det engelske skib Hurst Point første gang lagde til kaj i Esbjerg, og siden britisk militært isenkram blev sat i land i Esbjerg i skyggen af krigen i Ukraine. Siden kom også US Army til Esbjerg, da det gigantiske amerikanske fragtskib ARC Endurance ankom med tæt på 400 amerikanske militærkøretøjer.

De to skibes last blev efterfølgende fragtet via land til Polen, hvor den længe planlagte Nato-øvelse "Defender Europe 22" i Polen senere på måneden bliver afviklet.

Efterfølgende var briterne med Hurst Point endnu en tur forbi Esbjerg Havn med flere militærkøretøjer, der denne gang ikke skulle sendes via landevejen til øvelsen i Polen. I stedet ventede briterne på dansk selskab i form af en kampvognseskadron fra Jydske Dragonregiment, som skal træne i Polen sammen med britiske Kings Royal Husars.

Annonce

Vi kan fornemme, at der er et øget ønske om enten at indtræde i Hjemmeværnet eller at dem, der har været i Hjemmeværnet ønsker at være aktive igen. Det kan hænge sammen med krisen i Ukraine.

Tobias Tesch, major og næstkommanderende i Hjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland

I søndags blev de sammen sendt fra Esbjerg med det danske skib Britannia Seaways.

- Både det danske og engelske materiel blev sejlet til Gdansk i Polen med henblik på at deltage i Nato-øvelsen Defender med 18.000 soldater, fortæller Tobias Tesch, major og næstkommanderende I Hjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland.

Mere Nato fremover

Esbjerg Havns månedslange engagement i øvelsen blev dermed afsluttet, men det betyder ikke, at Nato ikke vender tilbage.

- Opgaven er løst i denne omgang, men vi må forvente, at der kommer mere til Esbjerg. Både de engelske og amerikanske fartøjer har været her, fordi de har afprøvet Esbjerg Havn, og de har været super tilfredse. Men der er ikke sat kryds i kalenderen for et nyt besøg, for ellers var vi allerede gået i gang med at koordinere, siger majoren.

Det samme budskab sendte den amerikanske generalmajor James Smith til avisen, da han som ansvarlig for US Armys logistik i hele Europa, var i Esbjerg i forbindelse med ARC Endurances anløb til Esbjerg Havn.

- Jeg ser et stort potentiale i Esbjerg, for at vi kan lave fremtidige operationer her, sagde han dengang.

I Esbjerg kan flere hundrede frivillige hjemmeværnsfolk nu puste ud efter den langstrakte operation, som er blevet løst i et tæt samarbejde med Esbjerg Havn, Syd- og Sønderjyllands Politi, Joint Movement Transportation Organisation, Søværnet og Forsvaret.

- Det har tæret på kræfterne i forhold til de frivillige, men de har løst opgaven med engagement og stolthed. Så jo der er brugt mange timer, men de stiller op. Det er jo det, vi gør i Hjemmeværnet. Når vi bliver bedt om det, så kommer vi, siger Tobias Tesch og forklarer, at der er ganske få ting, man i Hjemmeværnet ville have gjort anderledes.

- Vi optimerer nogle små ting. Næste gang skal vi have rindende ferskvand på havnen. Det er bitte små ting, som hvor en container skal stå næste gang, siger han.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce