Annonce
112

Natteravnen er i fare for at uddø lokalt

Brian Gerlach er en af de få tilbageværende Natteravne i byen. Det er planen at begynde de natlige vandringer igen, i takt med at bylivet åbner. Men der mangler frivillige. Foto. Larz Grabau
Yngelplejen blandt berusede og fortabte unge i byens natteliv risikerer at stoppe helt. Der mangler frivillige.
Annonce

HADERSLEV: Alle, som har vovet sig ud i byens natteliv, er stødt på de gule fugle, som spankulerer stolte rundt og passer på vores andres mere eller mindre flyvefærdige yngel.

Men denne gratis yngelpleje risikerer nu at forsvinde. Den store natteravn er ved at uddød i Haderslev. Der er kun 15-16 frivillige Natteravne tilbage.

– Vi har desværre måttet sande, at der over de sidste år har været en større afgang end tilgang af frivillige. Det medfører, at vi ikke længere se os i stand til at bemande de ture, som vi ser som nødvendige, konkluderer bestyrelsesmedlem Brian Gerlach.

De manglende frivillige var et punkt på den lokale forenings dagsorden 6. marts. Her blev man enige om at lukke helt ned for aktiviteterne i Haderslev, hvis der ikke hurtigt kommer en større tilgang af frivillige.

– Ønskescenariet er at få bare ti mere. For vi går altid tre, ellers skal vi aflyse.

Her under coronaen har Natteravnene helt suspenderet deres ture i nattelivet. De havde ikke noget formål, når værtshusene var lukkede. Men nu er der lukket lidt op igen, så fredag den 29. maj bliver er gået en prøvetur.

– Vi er på charmeoffensiv fra klokken 21 til midnat, for at se om der er et behov i disse tider. Normalt går vi fra midnat til klokken 4. De unge går ikke i byen før, Og det er altid i de sidste timer, der er uro.

Sagen kort

Natteravnene i Haderslev kan kontaktes på haderslev@natteravnene.dk

Brian Gerlach kan kontaktes på telefon 25 510 500

Natteravnene har fem gyldne regler:

De er synlige og observerer, men blander sig ikke fysisk i uroligheder eller lignende.

De går altid i hold på tre personer.

De færdes kun i det offentlige rum.

De giver sig tid til at lytte og tale med de unge, men rådgiver ikke.

De hjælper "forulykkede" unge gennem deres venner og familie.

Læs mere på www.blivnatteravn.dk

Annonce

Alle typer kan bruges

Ellers er det planen at starte de natlige ture op igen til august, hvis der kommer frivillige nok.

Natteravnene vil også gerne ud på skolerne i 7. og 8. klasse og gøre opmærksomme på dem selv.

– Vi vil fortælle dem lidt om, hvorfor, vi er der. At vi er der for dem, når de begynder at gå i byen.

Der er kun to krav til dem, som ønsker at blive Natteravn. Man skal være over 18 år og have en børneattest. Og skal man lede et hold, skal man på et kursus på et tidspunkt.

– Vi kan bruge alle typer mennesker. Jeg er for eksempel gammel direktør for en virksomhed med over 100 ansatte, fortæller Brian Gerlach.

Han har endnu et par ønsker, der skal gøre Natteravnene mere synlige. I øjeblikket låner de sig ind i KFUM’s lokaler ved siden af domkirken.

– Vi vil forsøge at få økonomisk støtte. Det gør de i andre byer. Men vores allerstørste ønske er at få vores egne lokaler, så vi kan holde åbent én gang om ugen, så forældre og bedsteforældre kan komme ind og få en sank.

Lige nu er den lokale rede med natteravne kun sponsoreret af hovedorganisationen Natteravnene Danmark. De må selv betale for de bolsjer og kondomer, som de deler ud af i bylivet.

Annonce

Fortabte unge

Og hvad er det så for møder de for eksempel har med de unge i nattelivet. Brian Gerlach fortæller om et par episoder:

I den ene mødte de en ung meget beruset mand, som sad på en trappe og brækkede sig og ikke kunne huske, hverken hvad han hed, eller hvor han boede. Det eneste forståelige, de fik ud af ham, var, at hans søster boede i et rødt hus. Med hjælp fra andre unge fandt de ud af, hvem han var.

Det andet eksempel var en ung pige, som var ked af det, fordi hendes forældre ikke ville hente hende. Hun ringede hjem, og med lidt overtalelse lykkedes det natteravnene at få pigens far til at komme og hente hende.

På generalforsamlingen i marts lykkede det ikke at få valgt en bestyrelse, for flere ønskede ikke at genopstille, og ingen nye ville i bestyrelsen. Så forsamlingen blev suspenderet og udsat til den 9. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce