Annonce
Trekantområdet

Natur- og helhedsskole melder klar: Kæmpe fodboldstævne fløjtes snart i gang

Eleverne Jonas Frederiksen, Martin Nørregaard og Kathrine Hansen sammen med lærer Brian Andersen i færd med at sortere i en kæmpe bunke sponsorgaver, som skal uddeles til et kommende fodboldstævne i Middelfart for fynske specialskoler. Foto: Peter Leth-Larsen
For 8. år i træk har Natur- og Helhedsskolen Billesbølle arrangeret det årlige fodboldstævne for specialskoler på hele Fyn. Børnene har selv indsamlet sponsorater til stævnet siden efterårsferien.

Fjelsted/Middelfart: Lyset bliver slukket, og en masse forventningsfulde børn fra Natur- og Helhedsskolen Billesbølle sidder klar til at se en video, der omhandler fodboldstævnet fra sidste år.

- Se lige, hvor store I er blevet siden sidste år, klukker en af de voksne, mens kampråb, jubelscener og straffespark ruller over skærmen.

Hvert år den anden torsdag i december afholder Natur- og Helhedsskolen Billesbølle et stort fodboldstævne, og i år er ingen undtagelse. 30 hold bestående af drenge-, pige- og mixhold fra 16 forskellige skoler er klar til kamp, når Lillebæltshallerne danner rammerne for det årlige fodboldstævne.

Annonce
Natur og Helhedsskolen Billesbølle hjælper normaltbegavede børn og unge i den skolepligtige alder med koncentrationsvanskeligheder. Målet er at styrke elevernes sociale kompetencer, så udslusningen til anden skole eller uddannelse bliver mere overskuelig for den enkelte elev. I øjeblikket går der 45 elever på skolen. Foto: Peter Leth-Larsen

Unge finder selv sponsorgaver

For at et sådant fodboldstævne kan lykkes, starter børnene lige før efterårsferien med at tage ud og banke på virksomheders døre og indsamle sponsorater på hele Fyn, men også i Kolding Storcenter.

Det gør de helt frem til midten af december. Brian Andersen, der er lærer og koordinator for fodboldstævnet, fortæller, at det er en øvelse, som kan være grænseoverskridende for dem.

- Siden efterårsferien har vi faktisk haft børn med ud af huset hver dag for at samle sponsorgaver ind, og det er grænseoverskridende for mange af vores børn, fordi så skal de lige pludselig ud og repræsentere skolen og sig selv og turde stille sig op og spørge, om de vil støtte det her fede projekt, og det er der sindssygt meget læring i, siger koordinatoren.

Brian Andersen fastslår, at det giver børnene et helt unikt ejerskab overfor stævnet, og at børnene har været omkring 500 steder henne. Han fortæller henrykt, at det hårde arbejde har været meget indbringende.

- Ser du vores gavesamling, så har vi måske gaver for et par 100.000 kroner, plus at det henover de sidste par år også er blevet sådan, at vi får pengedonationer, og der har vi lige nu samlet omkring 100.000 kroner ind.

Det betyder, at deltagerne kan se frem til at få udleveret deres egen træningsdragt med skolens logo og kan vinde præmier bestående af både fiskestænger, fodbolde signeret af Odense Boldklub og hovedpudder fra Tempur. Medaljer og pokaler er også i spil for deltagerne.

Måtte lukke for tilmeldingen

Brian Andersen fortæller, at hele idéen startede med, at han sammen med sin daværende kollega Dan Guldmann var med til at starte noget op, de kaldte for Liga, hvor i alt 10 specialskoler samlede sig om at spille fodbold.

- Børnene elskede sammenholdet og det at spille fodbold, så vi blev enige om, at en gang om året skulle hver skole arrangere et fodboldstævne for de andre skoler, og vi har så startet det her, som vi kalder De uofficielle Fynsmesterskaber for specialskolerne, siger Brian Andersen.

Efterhånden som årene er gået, er De uofficielle Fynsmesterskaber for specialskolerne blevet et stort stævne. Så stort at Natur- og Helhedsskolen var nødt til at lukke for tilmeldingen, selvom mange specialskoler gerne ville have deltaget.

Ifølge Brian Andersen kunne der have været tilmeldt 60 hold til turneringen, hvis ikke de havde sagt stop, men fordi de som skole er nødt til at fastholde deres struktur for børnene den dag, var de nødsaget til det.

- Vi er som skole megastolte over det. De voksne, som er på de andre skoler, er sindssygt stolte af det, og de skriver det ind i deres årsplan, så de allerede nu kan ligge det fast. Vi ved, at dem, som er der i år, også vil komme næste år, forklarer han.

De regner med, at cirka 300 spillere kommer til at løbe rundt inde på fodboldbanerne, når de i alt 79 kampe bliver fløjtet i gang torsdag d. 12. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce