Annonce
Læserbrev

Naturbiogas Sode

Læserbrev: Naturbiogas Sode A/S søger om at måtte producere 17,5 millioner m3 gas om året. De budgetterer dog kun med 10 millioner m3 om året.

Skyldes det mon at:

DGD (dansk gas distribution) skriver nederst på side 2 i deres projektforslag : Der er mange timer om året, hvor der ikke er tilstrækkelig afsætning i nettet til at rumme biogasproduktionen fra Naturbiogas Sode. I disse timer afbrændes den overskydende biogas.

Vil det sige, at vi der bor her ude på Næsset, skal risikere blandt andet faldende huspriser, potentielle lugtgener, svigtende turisme, cyklister og skolebørn, der sætter livet på spil blandt 20.560 ekstra tunge transporter - for at man bare kan brænde overskudproduktionen af - til ingen verdens nytte? Hvis der ikke er afsætning til gassen - hvorfor så producere den?

Sagen bliver hastet igennem i Haderslev Kommune for at to udenbys investorer kan nå at få det store statstilskud, inden det udløber.

Er det miljøet eller tilskuddet, der driver værket ?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce