Annonce
Læserbrev

Naturbiogas Sode - spørgsmål efter et borgermøde

Læserbrev: 8. maj afholdt Borgergruppen mod Biogas på Haderslev Næs et meget informativt borgermøde. Stor tak til initiativtagerne.

Jeg blev godt oplyst af de forskellige oplægsholdere, der havde lavet et solidt forarbejde. Jeg blev også optændt af flere kritiske spørgsmål, som jeg gerne vil stille til dem, der skal tage beslutningerne:

1) Med 20.000 ekstra lastbiler på vejene vil miljøbelastningen da ikke være så voldsom, at den opæder 'det grønne', der måtte være ved et biogasanlæg?

2) Hvis lokalområdet endvidere ikke kan producere tilstrækkelig gylle, bliver konsekvenserne da, at man skal 'importere' affald fra andre steder i landet og eventuelt fra udlandet med endnu større transportbelastninger til følge?

3) Vi erfarede på mødet, at Haderslev Næs ikke er et rekreativt område, men at anlægget skal bygges på et sted, der kategoriseres under betegnelsen 'særlig værdifulde landbrugsområder'. Kan det være rigtigt, at et sådant område skal bruges til en industriel virksomhed?

4) I Naturbiogas Sode skal anlægget fodres med lokale vegetabilske landbrugsbaserede biomasser…ifølge bygherren. Vil det sige, at man bruger god landbrugsjord til at dyrke vegetabilske afgrøder med henblik på at fodre et biogasanlæg? Hvor er etikken blevet af?

For mig synes det absurd at bygge et stort biogasanlæg for at lave 'grøn' energi og samtidig belaste miljøet voldsomt med al den tunge transport - at bruge jorden til dyrkning af biogasmateriale og at genere mange borgere med lugtgener, støj, utryghed på vejene og ødelæggelse af et skønt naturområde.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce