Annonce
Tønder

Naturen bød på både drama og idyl

Fem-årige Ludvig Schmidt fangede mange fisk ved arrangementet ved Sparekassebroen. Her får de lov at komme tilbage i Vidåen. Ludvigs mor, Mette Schmidt, sørger for, at alt går efter planen. Foto: Claus Thorsted
Ved Sparekassebroen i Tønder var der søndag gang i fiskestængerne. Og naturen gav denne dag både grobund for begejstring og adrenalin.

Tønder: Solen skinnede, som var det en forårsdag, ved Sparekassebroen i Tønder til Naturens Dag.

Ved Vidåens bred var naturvejlederne Hans og Bo Tonnesen søndag formiddag i gang med at fiske med de børn og voksne, der har lagt vejen forbi til arrangementet på Naturens Dag for at få en god oplevelse i naturen. Brødrene Tonnesen havde forberedt både klatring, spring med klugestage - eller kluestaw, som det retteligt hedder på disse kanter, og så altså fiskeri.

- Hold øje med proppen. Så snart den går under vandet, så trækker vi, lyder det fra Hans Tonnesen, der hjælper fire-årige Mikkel Jensen med at forsøge at fange en fisk.

Bo Tonnesen står også klar ved bredden og fisker sammen med børnene.

- Det er jo i den tidlige alder, at vi skal have vækket deres nysgerrighed. De er i en alder, hvor de stadig er jægere og samlere, og for børnene er det helt ligegyldigt, om det er en skalle eller en laks, der går på krogen. Bare de fanger noget, konstaterer han.

Annonce

De er i en alder, hvor de stadig er jægere og samlere.

Bo Tonnesen, naturvejleder

Fisk i spandevis

Og fiskene bider lystigt på krogene denne dag ved bredden af Vidåen.

Alle de børn, der giver fiskestangen en chance, ender med at kunne hive en fisk eller to i land. For søskendeparret Ludvig og Ella på fem og otte år, ender det faktisk med en hel stak, der dog alle igen bliver sluppet fri, så de kan blive fanget en anden god gang.

De er taget deres mor, Mette Schmidt, med til arrangementet, og også mormor og morfar, Ingemarie og Christian Schmidt, er med ude og nyde det gode vejr. Det er faktisk dem, der har planlagt, at hele familien skulle deltage i arrangementet.

- Vi er næsten altid med, når det er Hans og Bo (Tonnesen red.), der står for arrangementet. De er så kompetente, og det er da langt bedre for børnene at få de her oplevelser, end at de bare sidder hjemme med deres iPad, lyder det fra Christian Schmidt.

Naturen giver oplevelser

- Se, det var isfuglen. Den flyver lige der.

Begejstringen fra Hans Tonnesen smitter af på de fremmødte, og alle har de helt store smil fremme.

Fem-årige Ludvig Schmidt har igen fundet fiskestangen frem, og Bo Tonnesen assisterer.

Fiskeidyllen bliver snart brudt af høje hvin og råb.

- Nej! Nu bed gedden på. Hold fast, Ludvig, hold fast.

Vidåens berømte - og berygtede - kæmpegedde, blander sig i foretagenet, og tilsætter den idylliske stemning lidt drama. Til sidst giver Ludvigs fiskestang efter, og gedden forsvinder med et kæmpeplask med både krog og den skalle, der oprindeligt havde bidt på Ludvigs madding.

- Hold da op. Den trak som et damplokomotiv, konstaterer Bo Tonnesen forpustet, og bemærker: - Nu tror jeg lige, vi holder en pause, Ludvig. Ellers får jeg vist en blodprop.

Ludvig har også fået nok af at fange fisk for denne gang. Han afslutter fiskeriet med igen at give de fangede fisk mulighed til at nyde friheden i Vidåen - hvis de altså ikke ender i gabet på kæmpegedden.

Der var fisk i spandevis til Naturens Dag ved Sparekassebroen i Tønder. Foto: Claus Thorsted
Hans Tonnesen hjælper Mikkel og Malthe Jensen med at få fisk på krogen. Foto: Claus Thorsted
Vejret viste sig fra sin flotte side, og det var ren idyl ved Vidåen. Foto: Claus Thorsted
Naturens dag Tønder.Fiske, klatre, springe - aktivitet for alle aldre.Foto: Claus Thorsted
Naturens dag Tønder.Fiske, klatre, springe - aktivitet for alle aldre.Foto: Claus Thorsted
Naturens dag Tønder.Fiske, klatre, springe - aktivitet for alle aldre.Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce