Annonce
Aabenraa

Naturen tager forskud på foråret: Kodriver blomstrer i Sønderjylland

Under en gåtur på Varnæs Hoved-stien fandt lederen af Skovlyst Naturskole Trine Sørensen en kodriver i blomst. Normalt sker det først i april-maj. Den varme havluft kan være en del af forklaringen, mener hun. Men i det hele taget er naturen mindst en måned for tidlig på den ifølge kalenderen. foto: Trine Sørensen
En af forårets første planter - en kodriver - står med blomster på Varnæs Hoved-stien. Den varme havluft kan være en forklaring på fænomenet. Alligevel er naturen mindst en måned længere fremme end normalt.

Varnæs: Kodriver er en af de første forårsbebudere sammen med vintergækker og erantis. Men det er dog temmelig usædvanligt at finde kodriver på nuværende tidspunkt - i slutningen af januar. Og så endda i blomst.

- Godt nok kan man allerede nu i den vilde natur visse steder se de første grønne blade fra planten titte frem. Men at den ligefrem er sprunget ud med blomster i naturen allerede nu i januar - det er altså meget usædvanligt. Det er to-tre måneder for tidligt, fortæller leder af Skovlyst Naturskole Trine Sørensen.

Hun fandt et eksemplar af planten under en gåtur på Varnæs Hoved-stierne, hvor den stod så fint og lyste op.

Det er en primula, og lige nu kan man købe dem som potteplanter i forretningerne. Den findes dog også i en vild udgave i den danske natur, hvor den på dansk kaldes kodriver, forklarer Trine Sørensen.

- I naturen springer den normalt ud med gule blomster i april-maj. Den er blandt de første grønne planter, der kommer op af jorden, deraf det latinske navn primula, som betyder "først". Nogle kilder antyder, at navnet kommer af at planten førhen normalt blomstrede, når man drev køerne på græs, ko-driver, og det gjorde man i april-maj, tilføjer hun.

Annonce

Varm havluft

Planten på Varnæs Hoved-stien stod i læ ved et buskads ud mod kysten.

Og det kan være en del af forklaringen, mener naturskolelederen.

- Om vinteren er vandet ofte lidt varmere end luften. Og netop placeringen tæt på havet kan have påvirket mikroklimaet lige der. For også græsset så ud til at være lidt grønnere og friskere. Og faktisk så vi desuden en døvnælde med gul blomst, hvilket også er usædvanligt for årstiden.

Naturen har taget forskud på foråret, mener hun.

- Det hele er mindst en måned længere fremme end normalt for årstiden. Blandt andet kan man flere steder se piletræerne sætte "gæslinger", så der kan leveres pollen til de første insekter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce