Annonce
Debat

Naturens politik

Annonce

Læserbrev: I denne uge mærkede mange af os, hvad naturen kan, da sneen endelig dalede fra himlen, og lyden af glade børn på en kælkebakke for en stund gav sjælen fred og hjertet lykke. Dén lyd er nærmest universel - vi genkender den fra vores egen barndom og med den utallige kropslige erfaringer: Lyden af sne under fødder i et vinterstille landskab. Blide fnugs kærtegn af en kold barnekind. Synet af snedækkede grene, uberørte hvide plæner og hvirvlende fnug i gadelygtens skær.

Naturen er overdådig og en direkte kilde til ro, glæde og en sanselig forbundethed med historien. Vi ved, at vores oldeforældre erfarede nøjagtig den samme oplevelse af snefnug på kinden, og fornemmer, at også deres hjerter slår et ekstra slag ved lyden af jublende børn på en kælkebakke.

På denne måde besidder naturen en enestående sanselig, social og historisk dimension.

Desværre taber naturen areal og unikke arter til sprøjtemidler og intensiv dyrkning, men også til menneskelige aktiviteter: Vi bygger mere i naturen, giver dispensationer, fælder krat og læhegn. Politisk fremhæves naturen for dens ”rekreative” egenskaber, som da også er uovertrufne, men risikerer at undergraves, når de udsættes for al for megen menneskelig civilisation.

Jeg kan være bekymret for konsekvenserne, når esbjergensere i hundredvis strømmer til Marbæk – mig selv inklusiv. Mange genopdager i år den enestående, uberørte natur her. Men når intens biltrafik helt får naturens egne lyde til at forsvinde, bliver jeg bekymret for, om vi driver corona-rovdrift på naturen. Hvor gør dyrene af sig selv, imens bilerne suser rundt i deres habitat?

I 2019 advarede naturvejledere i Blåvand om, at turisters hensynsløse færdsel i sårbare klitområder skræmte sjældne fugle væk fra deres ynglepladser. Og på Fanø overvejer man ligefrem at fjerne en beskyttet klit til fordel for et naturformidlingscenter i beton.

Alt dette understreger behovet for en bedre balance imellem hensynet til naturen og hensynet til menneskelig rekreation og turisme. Vi bør formulere en ”hold-fingrene-væk” politik og lade naturen stå mere i sig selv. For naturens egens skyld – men faktisk også for menneskets.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Efter fund af britisk mutation: Hel landsby forbereder sig på test

Kolding

Budgetaftale sikrer 46,4 millioner kroner til kæmpe vejanlæg ved Tankedalsvej

Annonce