Annonce
forside

Naturfolk kan bremse potentiel milliardforretning i Esbjerg

Esbjerg vil gerne kunne skrotte dele af Tyra-feltets stålkonstruktioner på havnen, men Danmarks Naturfredningsforening har sat sig i mod. Arkivfoto: Maersk Oil

Danmarks Naturfredningsforening er bekymret for Vadehavet og har klaget til Miljø- & Fødevareklagenævnet over planerne for ophugning af udtjente borerigge og vindmøller på et areal på Esbjerg Havn.

Esbjerg: Med en klage fra Danmarks Naturfredningsforening risikerer Esbjerg at gå glip af en milliardforretning i form af markedet for den såkaldte dekommissionering i Nordsøen - nedtagning og ophugning af udtjente borerigge og vindmøller.

Den forretning beløber sig ifølge regeringens netop offentliggjorte vækstplan for Det Blå Danmark til svimlende 400-500 milliarder kroner, og de penge og arbejdspladser vil Esbjergs havnerelaterede virksomheder gerne have fingre i.

Men det kan som nævnt komme til at holde hårdt, for Danmarks Naturfredningsforenings hovedkontor i København har klaget til det tidligere Natur & Miljøklagenævnet - eller Miljø- & Fødevareklagenævnet, som det nu er omdøbt til - over planerne om at omdanne et cirka 25.000 kvadratmeter stort areal bagved Tauruskaj tæt ved Esbjergværkets kulbunker til et modtageanlæg for miljørigtig genbrug af udtjente offshoreinstallationer fra Nordsøen.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) er stærkt bekymret for påvirkningen på Vadehavet, der ligger lige ved porten til Esbjerg Havn, og ser derfor dekommissioneringsprojektet, som interessenterne Semco Maritime og genvindingsfirmaet Stena Recycling står bag, som en klar trussel.

Stor forretning

I både Norge og ikke mindst Storbritannien er skrotning af olieinstallationer allerede "big business". Undersøgelser har da også konkluderet, at op imod 500 olierigge i Nordsøen skal skrottes de næste 30 år. Det vil koste omkring 500 milliarder kroner og skabet tusindvis af job.

Området

Danmarks største gasfelt Tyra-feltet, 220 kilometer ude i Nordsøen, skal i medfør af Nordsø-aftalen pilles ned og sættes op igen, og arbejdet med at klippe de gigantiske stålmoduler i småstykker er en eftertragtet aktivitet for Esbjerg Havn, hvor det vil give massevis af arbejdspladser og øget aktivitet.

Imidlertid er holdningen hos DN, at det arbejde ligeså godt kan udføres i Frederikshavn, hvor det i hvert fald ikke vil have en chance for at påvirke Vadehavet negativt i konkurrence med næringsstoffer for landbrug, kemiske stoffer for spildevand, skibsfart, luftforurening og tung industri.

Ifølge Esbjerg Kommune skal modtageanlægget etableres i et område, der er udlagt til kraftværker og tungere industri, og her mener man heller ikke, der er væsentlige miljøpåvirkninger fra projektet, idet støjkravene overholdes, og der ingen væsentlige udledninger er til hverken havnebassin eller til luften.

Esbjerg Kommune har derfor meddelt miljøgodkendelse til etableringen på Grusvej 6, ligesom der er truffet beslutning om, at anlægget ikke er omfattet af krav om miljøvurdering (VVM). Det er formelt de beslutninger, der er påklaget, selv om naturfredningsforeningen erkender, at der i relation til miljøgodkendelsen ikke rigtig er noget at komme efter i forhold til de miljøtekniske spørgsmål.

Annonce

Nu eller aldrig

Stena Recycling, der er Skandinaviens største genvindingsvirksomhed og i forvejen er til stede på Esbjerg Havn, har man tidligere pointeret, at det er nu eller aldrig for Esbjergs mangeårige drømme om at skabe et center for ophugning af udtjente olieinstallationer fra Nordsøen i konkurrence med især Frederikshavn og Lindø. Og havnedirektør Ole Ingrisch udtrykte i den forbindelse også store forhåbninger til det meget store marked for dekommissionering frem mod 2035.

Danmarks Naturfredningsforening havde i øvrigt anmodet Miljø- & Fødevareklagenævnet om, at klagen over Esbjerg Kommunes afgørelser blev tillagt opsættende virkning, så arbejdet med modtageanlægget ikke kan gå i gang. Det er dog ikke blevet imødekommet fra nævnets side.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Haderslev For abonnenter

Det krævede et prisdyk på 50 procent: Sønderjyllands billigste hus er endelig blevet solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce