Annonce
Esbjerg

Naturfredningsforening har svært ved at gennemskue sagen om Ribes Mølledam

Der er uenighed blandt politikerne i kommunens Teknik & Byggeudvalg om det antal af grødeskæringer, der skal til for at sikre det blanke vandspejl på Mølledammen i Ribe. Foto: Kåre Welinder
Politikerne i kommunens Teknik & Byggeudvalg er uenige om antallet af årlige grødeskæringer i Ribes Mølledammen efter afgørelse fra Miljøstyrelsen. Heller ikke Danmark Naturfredningsforening kan gennemskue sagen, hvor man endnu ikke har taget stilling til en eventuel dispensation.

Ribe: Uenigheden ulmer forud for det kommende møde i kommunens Teknik & Byggeudvalg.

I weekenden modtog samtlige udvalgsmedlemmer en afgørelse fra Miljøstyrelsen, der ganske klart fraråder grødeskæring i Ribes Mølledam. Både i forhold til natur og kultur, men trods det vil udvalgsmedlem Anders Rohr Jørgensen(V) alligevel have en dispensation til at skære grøden.

Men efter af have set Miljøstyrelsen afgørelse er udvalgsformand Søren Heide Lambertsen(V) ikke enig med sin partifælle.

Annonce

- Svaret viser, at det desværre ikke er helt så simpelt, og at der ikke er en gyldig grund til at skære grøde. Jeg er træt af at være den, der skal sige det, men sådan er det, siger Søren Heide Lambertsen og henviser til en tidligere rapport fra Orbicon, der viser, at det vil kræve 12 årlige grødeskæringer at sikre et blankt vandspejl.

Fire eller tolv

Netop de 12 årlige grødeskæringer var det, kommunens miljøforvaltning lagde til grund for dialogen med Miljøstyrelsen, og det er blandt andet her, Søren Heide Lambertsen er uenig med både Anders Rohr og Alex Sørensen(V) fra udvalget.

- Vi har i udvalget været enige om, at vi ville søge dispensation på op til 12 årlige grødeskæringer, fordi det var det, rapporten sagde, men hvad enten det er fire eller 12 tror jeg ikke det ændrer på konklusionen i Miljøstyrelsens svar, siger Søren Heide Lambertsen, mens Anders Rohr står fast på, at politikerne hele tiden har sagt, at to til fire årlige grødeskæringer vil være nok i Mølledammen.

Og egentlig forstår man dem begge, for kommunens miljøchef, Christina Føns, udtalte i august 2020, at man anbefalede politikerne at søge dispensation for op til 12 årlige grødeskæringer på grund af rapporten fra Orbicon. Samtidig udtalte hun dog, at det ikke var realistisk med 12 årlige grødeskæringer, og at dialogen med Miljøstyrelsen derfor gik på, hvad der var muligt, hvilket var to til fire gange årligt.

Anders Rohr mener, at politikerne var enige om to til fire gange, fordi det var det, regulativet sagde, men netop regulativet kan være udfordringen i sagen om Mølledammen, forklarer formanden for Danmarks Naturfredningsforening Esbjerg, Leif Wagner Jørgensen.

Annonce

Restriktiv

JydskeVestkysten spurgte ham, om foreningen ville klage, hvis der endegyldigt blev givet dispensation til at skære grøde trods anbefalinger om det modsatte fra både Miljøstyrelsen og EU, men selv en erfaren herre som Leif Wagner Jørgensen har vanskeligt ved at gennemskue sagen.

- Problemet er, at der ikke er et klart regulativ for selve Mølledammen. Jeg mener ikke, man kan skære grøde uden for selve renden, og dermed brød man tilsyneladende regulativet, da der blev renset op i 2014, siger Leif Wagner Jørgensen, der tror kommunens forvaltning i dag har fået større klarhed over, hvor restriktiv lovgivningen er i forhold til Natura 2000-områder, og at det kan være der, forskellen er i forhold til i dag.


Hvis man mener, at to-fire oprensninger er det mest realistiske, men så beder om dispensation for op til 12, så giver det ikke meget mening.

Leif Wagner Jørgensen


Leif Wagner Jørgensen misunder i hvert fald ikke miljøforvaltningens ansatte. Han mener, de gør deres job efter bedste evne og gældende lovgivning, men de sidder ofte som lus mellem to negle og mange interesser, men også DN-formanden undrer sig over det udmeldte antal årlige oprensninger i Mølledammen.

- Hvis man mener, at to-fire oprensninger er det mest realistiske, men så beder om dispensation for op til 12, så giver det ikke meget mening.

Leif Wagner Jørgensen forklarer, at DN Esbjerg først vil se nærmere på, hvad der egentlig er foregået i sagen, inden man beslutter sig for, hvorvidt man vil klage over en eventuel dispensation til grødeskæring.

Inden DN Esbjerg kommer så langt, skal politikerne i Teknik & Byggeudvalget dog først blive enige, og dermed er der et interessant udvalgsmøde i vente 5. marts, når også miljøforvaltningens skal redegøre for deres holdning.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Esbjerg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Annonce