Annonce
Varde

Naturnationalparker droppet: Forsvaret forsvarer den frie adgang til Vardes natur

Brigadegeneral Henrik Lyhne fra 1. Brigade finder det altafgørende for brigadens opbygning, at brigaden uhindret har adgang til Naturstyrelsens 8.000 hektar plantager i Varde Kommune. Det ville to, indhegnede naturnationalparker forhindre. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Borgmester Erik Buhl (V) glæder sig over, at planerne om at omdanne Nyminde- og Blåbjerg Plantage, Skallingen og Langli og Ho Plantage til indhegnede naturnationalparker er droppet. Årsagen er, at Forsvaret ikke kan leve med indhegnede plantager.

Varde Kommune: Forsvaret indgik i 2019 en aftale med Miljøministeriet om at anvende Naturstyrelsens 8.000 hektar plantager i Varde Kommune til øvelser.

Vi er interesserede i så få restriktioner som muligt. Det ville være et tilbageskridt for os. Brigaden fylder noget mere. Der er ikke andre steder, vi kan gøre noget tilsvarende.

Brigadegeneral Henrik Lyhne, 1. Brigade

En aftale, som nu får den konsekvens, at Miljøstyrelsen dropper planerne om at oprettet to naturnationalparker i Varde Kommune.

Der er tale om Nyminde- og Blåbjerg Plantage, Skallingen og Langli og Ho Plantage, der var på en bruttoliste på 23 områder i landet, hvor regeringen og dens støttepartier ønskede at oprette naturnationalparker. Her skal der gå store græssende dyr som eksempelvis elge, bisoner, kvæg og heste. Ti områder skulle udvælges.

Annonce

Hegner ind - holder ude

Fra begyndelsen har borgmester Erik Buhl (V) i Varde Kommune ikke været begejstret over tanken om at indhegne plantagerne, som er et stort aktiv i kommunens naturturisme.

- Jeg er personligt glad for, at planerne er droppet. Vi har mange begrænsninger i forvejen. Naturnationalparkerne hører ikke til her, siger Erik Buhl.

Også med den begrundelse, at Varde Kommune i forvejen har store græssende dyr i form af kronvildt. Ja faktisk landets største bestand, som i sig selv er en stor attraktion. Vel og mærke uden at kronvildtet er hegnet ind som i en anden dyrepark.

Og netop et scenarie med at omdanne naturen til en indhegnet dyrepark fik jægerne til at se rødt. For når du hegner ind, holder du også vildtet ude og afskærer samtidig adgangen til dyrevekslerne.

- Det er fedt. Det er dagens gode nyhed oven i al den vand, vi får. Det vil være en indskrænkning for os jægere, siger Kim B. Madsen, der er formand for Jægerrådet i Varde Kommune, som repræsenterer cirka 2.800 jægere fra 25 jagtforeninger.

Annonce

Ikke uden grund

Som skrevet er det Forsvaret, der har fået taget plantagerne i Varde Kommune af bruttolisten med naturnationalparker. Og det er ikke uden grund ifølge brigadegeneral Henrik Lyhne fra 1. Brigade.

- Vi er interesserede i så få restriktioner som muligt. Det ville være et tilbageskridt for os, siger Henrik Lyhne.

For tilgængeligheden til et samlet øvelsesområde på 14.000 hektar bestående af både Forsvarets egne og Naturstyrelsens plantager er altafgørende for opbygningen af 1. Brigade med 4.000 mand.

- Brigaden fylder noget mere. Der er ikke andre steder, vi kan gøre noget tilsvarende, siger Henrik Lyhne.

Annonce
Varde For abonnenter

Rollator-bande på tur: Den ældste er 95 år – og nu overvejer rollatordamerne at besøge et værtshus

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kolding får endnu et kviktestcenter - det åbner torsdag nord for bymidten

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Sønderborg

Læsere undrer sig: Må varebiler køre i begge retninger på gågaden

Aabenraa For abonnenter

Mennesket bag monarken: Forfatter gav indblik i dronningens liv med op- og nedture

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Varde

19-årig Varde-pige blev dansk mester i boksning

Esbjerg

Ni elever i samme klasse smittet på ni dage: Hvorfor bliver årgangen ikke hjemsendt og testet?

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Nordtyskland

Så er byggeriet af den faste forbindelse startet i Tyskland

Haderslev For abonnenter

Poser med kokain og heroin blev smidt ud af lejlighed på 2. sal, da politiet sparkede døren op

Haderslev

Baggrund: Fratelli-ønsker satte skub i Dampark-plan

Annonce