Annonce
Esbjerg

Naturprojekt ved Endrup modtager 672.000 kr.

110 hektar langs Sneum Å ved Endrup har modtaget en stor sum penge fra Den Danske Naturfond.

18 naturprojekt fordelt over hele Danmark modtager millionstøtte fra Den Danske Naturfond. Et af dem er projektet "Blomstrende Enge" ved Endrup, der modtager 672.000 kr. til at skabe bedre naturpleje.

ENDRUP: Projektet hedder Blomstrende Enge, og i korte træk går det ud på at skabe bedre naturpleje i et 110 hektar stort område område langs Sneum Å. Det er ét af 18 projekter over hele Danmark, der i alt modtager 11,8 mio. kr., og den glade giver er Den Danske Naturfond, der med de mange penge vil sørge for, at en række interessante dyr og planter kan se frem til at få bedre plads gennem en ekstra lokal indsats de kommende år.

- De mange ansøgninger vi har modtaget viser med al tydelighed, at der er meget stor interesse for at gøre en ekstra indsats for naturen rundt omkring i landet, siger formanden for Den Danske Naturfond, Lauritz B. Holm-Nielsen, og dette er præcis hvad man har tænkt sig at gøre i Sneum Ådal ved Endrup, hvor Anne Robenhagen Ravnshøj, der er naturvejleder ved SAGRO, er projektleder på "Blomstrende Enge". Hun er begejstret over, at Den Danske Naturfond har valgt at støtte deres projekt, der blandt andet skal gå til at hæve biodiversiteten i området.

- Det drejer sig om rydning af uønsket opvækst og indhegning på begge sider af et stykke ved Sneum Å nær Endrup, siger Anne Robenhagen Ravnshøj og forklarer, at man ligeledes går med planer og idéer om afgræsning i området samt dannelse af græsningsforening, koklapperlaug og en trampesti.

- Projektet er blandt andet blevet søgt i samarbejde med lokalrådsformanden i Endrup. Han mener, at de omkring 25 lokale lodsejere gerne vil være med, og fra starten af det nye år skal jeg ud og tale med samtlige lodsejere. Vi vil ikke presse noget ned over deres hoveder, da projektet er baseret på ren frivillighed, siger Anne Robenhagen Ravnshøj.

Annonce

Den Danske Naturfond

Den Danske Naturfond er en uafhængig, privat fond, der skaber mere og vildere natur med en rig mangfoldighed af dyr, planter og svampe i alle egne af Danmark. Gennem opkøb af jord og i samarbejde med lokale ildsjæle, lodsejere, myndigheder, med mere forbedrer og beskytter de naturområder i det åbne landskab, skovene, vandløbene, søerne og ved kysterne.


  • De 18 projekter er blevet udvalgt blandt 60 forslag fra hele Danmark.
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce