Bov: Fremover bliver vildsvinehegnet et knap så afvisende bekendtskab.
I hvert fald ved Rønsdam-grænseovergangen mellem Bov og Niehuus, hvor der lige nu er en lukket trælåge.
Hegnets tilstedeværelse har ført til en aflysning af en dansk-tysk havefest med sønderjysk kaffebord senere på året, fordi tyskerne mener, den symboliserer adskillelse. Samtidig skaber den frustration hos de frivillige brandværn i henholdsvis Padborg og Niehuss, fordi lågen i hegnet er så smal, at brandbilerne ikke kan komme igennem. Det skaber vanskelige kår for det dansk-tyske brandsamarbejde, som nu skal køre via grænseovergangene i enten Kruså eller Padborg.
Men nu bliver lågen skiftet ud med en såkaldt færist, som placeres i jorden, så vildsvinene bliver på den anden side. Det fortæller skovfoged Anders Hauge Rahbek fra Naturstyrelsen.
- Det er egentlig samme årsag som ved Skomagerhus (en grænseovergang, hvor Krusåen har sit udløb i Flensborg Fjord, red.), hvor vi også skifter en trælåge ud med en færist. På den måde vil stedet fremstå mere åbent for mennesker, for du møder ikke den her port - du møder faktisk ikke noget udover risten i jorden, siger Anders Hauge Rahbek.
Færist
Kilde. Den Danske Ordbog
En måneds tid
Dermed vil brandbilerne også kunne passere ved Rønsdam.
- Det vil for køretøjer være lettere at passere nu, fordi de bare kan køre over færisten, siger skovfogeden.
Han regner med, at lågen bliver udskiftet inden længe.
- Nu skal vi lige have tilladelserne i hus, og så skal vi have entreprenøren i jorden. Der går formentlig en måned til halvanden, medmindre vi får frost, siger Anders Hauge Rahbek.
Skiftet fra låge til færist glæder byrådspolitiker Lars Kristensen (V) fra Padborg.
- Vi er nogle stykker, der har arbejdet med at få det ændret et stykke tid, siger Lars Kristensen, som selv har været frivillig brandmand i området i 30 år.
- Tidligere havde vi brandfolk et godt samarbejde med brandfolkene i Niehuus, og der er en gammel aftale om, at vi skal hjælpe hinanden, hvis det bliver nødvendigt. Før var der kun en bom dernede, som vi havde nøglen til, men nu er der en port, der ikke er bred nok til brandbilerne, siger Lars Kristensen.
Og så er der selve det, sådan en lukket port symboliserer.
- Det bryder jeg mig ikke om. Vi lever i et område med åbne grænser, siger Lars Kristensen.