Annonce
Aabenraa

Naturstyrelsen åbner vildsvinehegnet efter kritik

Grænseovergangen ved Rønsdam. Lågen er for smal til, at blandt andet brandvæsenet kan køre igennem. Foto: Claus Thorsted
Dansk-tysk havefest blev aflyst på grund af det, og brandfolkene må køre udenom, hvis de skal hjælpe hinanden på den anden side af grænsen. Naturstyrelsen har lyttet, så vildsvinehegnets lukkede port ved Rønsdam nu erstattes af en færist.

Bov: Fremover bliver vildsvinehegnet et knap så afvisende bekendtskab.

I hvert fald ved Rønsdam-grænseovergangen mellem Bov og Niehuus, hvor der lige nu er en lukket trælåge.

Hegnets tilstedeværelse har ført til en aflysning af en dansk-tysk havefest med sønderjysk kaffebord senere på året, fordi tyskerne mener, den symboliserer adskillelse. Samtidig skaber den frustration hos de frivillige brandværn i henholdsvis Padborg og Niehuss, fordi lågen i hegnet er så smal, at brandbilerne ikke kan komme igennem. Det skaber vanskelige kår for det dansk-tyske brandsamarbejde, som nu skal køre via grænseovergangene i enten Kruså eller Padborg.

Men nu bliver lågen skiftet ud med en såkaldt færist, som placeres i jorden, så vildsvinene bliver på den anden side. Det fortæller skovfoged Anders Hauge Rahbek fra Naturstyrelsen.

- Det er egentlig samme årsag som ved Skomagerhus (en grænseovergang, hvor Krusåen har sit udløb i Flensborg Fjord, red.), hvor vi også skifter en trælåge ud med en færist. På den måde vil stedet fremstå mere åbent for mennesker, for du møder ikke den her port - du møder faktisk ikke noget udover risten i jorden, siger Anders Hauge Rahbek.

Færist

En færist er en rist eller lignende med parallelle stænger, der placeres i vejbanen, hvor en vej krydser et hegn eller gærde, og hvor man ønsker at dyrene bliver på den ene side. Både vogne og fodgængere vil stadig kunne passere risten.

Kilde. Den Danske Ordbog

En måneds tid

Dermed vil brandbilerne også kunne passere ved Rønsdam.

- Det vil for køretøjer være lettere at passere nu, fordi de bare kan køre over færisten, siger skovfogeden.

Han regner med, at lågen bliver udskiftet inden længe.

- Nu skal vi lige have tilladelserne i hus, og så skal vi have entreprenøren i jorden. Der går formentlig en måned til halvanden, medmindre vi får frost, siger Anders Hauge Rahbek.

Skiftet fra låge til færist glæder byrådspolitiker Lars Kristensen (V) fra Padborg.

- Vi er nogle stykker, der har arbejdet med at få det ændret et stykke tid, siger Lars Kristensen, som selv har været frivillig brandmand i området i 30 år.

- Tidligere havde vi brandfolk et godt samarbejde med brandfolkene i Niehuus, og der er en gammel aftale om, at vi skal hjælpe hinanden, hvis det bliver nødvendigt. Før var der kun en bom dernede, som vi havde nøglen til, men nu er der en port, der ikke er bred nok til brandbilerne, siger Lars Kristensen.

Og så er der selve det, sådan en lukket port symboliserer.

- Det bryder jeg mig ikke om. Vi lever i et område med åbne grænser, siger Lars Kristensen.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

EfB For abonnenter

Liveblog: Dramatisk start i efterårssæsonens sidste kamp mod Hvidovre IF med brændt straffe og scoring efter syv minutter

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Aabenraa

Nyvalgt medlem af den tyske forbundsdag får sønderjysk pris: - Jeg er fantastisk glad og beæret

Sønderborg

Mand stoppet i bil fyldt med over 100 kanonslag: Havde også ulovligt våben

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Nordtyskland

Nye coronaregler: Fest og ferie syd for grænsen bliver besværlige for danske gæster

Sønderborg For abonnenter

Vandaliserede færge og kørte uden kørekort 11 gange: 20-årig mand mister kørekortet i 10 år og skal betale stor erstatning

Kultur

Et moderne eventyr: De mødte hinanden på nettet - efter få måneder pakkede Michael alle sine ting og flyttede fra USA til Danmark

Annonce