Annonce
Esbjerg

Naturstyrelsen har renoveret Prebens sø på Mandø til gavn for fuglene

Preben Nielsen skuer her ud over sin 2,5 hektar store sø, hvor masser af træer og bevoksning er fjernet. Søbredden, som han står på skal såes til med græs. Foto: Ole Maass.
I kraft af tilskud fra Naturstyrelsen er Preben Nielsens 2,5 hektar store private sø på den sydlige del af Mandø blevet renoveret. Det er til gavn for masser af fugle.

MANDØ: I årevis har søen været groet næsten til. Nu er den synlig og åben. En masse træer, buske og tæt bevoksning rundt om søen er fjernet, og målet med det er at skabe bedre betingelser for ænder og vadefugle.

Preben Nielsen er manden, som har sin egen private sø på den sydlige del af Mandø, og han glæder sig over, at han med midler fra Naturstyrelsen i ryggen har været i stand til at få den 2,5 hektar store sø renoveret. Det skete i løbet af to uger i september.

- Før byggede krager og andre rovfugle reder i træer og buske. De ænder og vadefugle, som opholdt sig ved den tilgroede sø var så nemme ofre for rovfuglene. Så nu vil bestanden af ænder og vadefugle vokse markant, når betingelserne for rovfuglene forringes i takt med, at bevoksningen ved søen er skåret ned, fortæller Preben Nielsen.

Han er født på Mandø og flyttede tilbage til øen for syv år siden, da han overtog sine forældres ejendom på Mandø Kirkevej - en ejendom, som forinden var ejet af Prebens bedsteforældre. Her bor han sammen med sin samlever Søs Albæk.

For at komme ned til den nu renoverede sø skal man igennem et særdeles idyllisk skovområde, som strækker sig over 1,5 tønder land. I denne lille skov er der både nordmannsgran, tujaer, hvidtjørn, mirabellebuske, hyben og brombærkrat.

Annonce

Efter orkanen i 1981

Den 2,5 hektar store sø, som ligger på den sydlige del af Mandø og som tilhører Preben Nielsen, blev udgravet i 1981-82. Det gjorde den for at skaffe jord, sand og klæg, som skulle bruges til at udbedre det store havdige på Mandø, som var voldsomt ødelagt som følge af orkanen i 1981, som oversvømmede det meste af Mandø. Søen er sine steder tre meter dyb. I sommerhalvåret går der kreaturer på marken, som grænser ned til søen, og kreaturerne, som græsser på marken vil også i fremtiden gøre sit til at holde bevoksningen ved søen ned. I søen lever der oddere, som er et fredet rovdyr.

Adgang for alle

Godt nok har Preben Nielsen sat et lille skilt med påtegnelsen "Privat" op ved lågen ind til skoven, men han har ikke det mindste i mod, at vandrere og andre, som bevæger sig rundt i naturen på Mandø, både opholder sig i skoven og går ned til søen.

- Det er helt fint med mig. Man tager selvfølgelig sit affald med sig, hvis man spiser sin madpakke i skoven eller ved søen, men det ved alle, som opholder sig i naturen godt i forvejen. Så det behøver jeg ikke fortælle. Endnu er renoveringen af søen ikke helt færdiggjort. Der skal såes græs ved søbredden, og jeg glæder mig til næste forår og sommer, når området kommer til at fremstå som et smukt, grønt åbent område, siger Preben Nielsen.

Ved bredden af søen ligger også en lille jolle, som Preben Nielsen og kæresten Søs i ny og næ roer sig en lille romantisk tur i.

- Det kommer vi til at gøre oftere nu, hvor søen er meget mere tilgængelig end før, konstaterer den glade sø-ejer fra Mandø.

Her et foto fra tiden inden renoveringen af søen, hvor søen var groet til på størstedelen af arealet. Privatfoto.
Preben Nielsen har en lille jolle, og efter renoveringen af søen på Mandø er det nu en mere åben og tilgængelig sø at ro sig en tur på. Foto: Ole Maass.
For at komme ned til søen skal man igennem et lille smukt skovområde med masser af træner og bærbuske - et område, som også sikrer, at Preben Nielsen har rigelig med brænde, hvis der skulle komme en isvinter på Mandø. Foto: Ole Maass.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce