Annonce
Varde

Naturstyrelsen river den bevaringsværdige Blochs Gård ned

Blochs Gård har i en årrække været et samlingssted og udgangspunkt for formidling af naturen, ligesom der i mange år var julemarked. Nu rives klitgården fra 1875 ned.

Flertallet i plan og teknik giver Naturstyrelsen Blåvandshuk lov til at rive klitfogedgården Blochs Gård fra 1875 ned.

Annonce

KÆRGÅRD: Om kort tid er flere hundrede års historie væk, når Naturstyrelsen Blåvandshuk river klitfogedgården Blochs Gård ned.

Naturstyrelsen Blåvandshuk har af et flertal på fire mod tre i plan og teknik fået lov til at rive det tilbageværende stuehus fra 1875 ned. Et stuehus, som af Varde Kommune er registreret som bevaringsværdig med en karakter på fire. Det er den laveste kategori af bevaringsværdige bygninger.

- Da den har fået karakteren fire, så kan vi godt give en tilladelse til at rive den ned, siger Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik.

Imod nedrivningen er bevarings-trekløveret Niels Christiansen (K), Anders Linde (V) og Kjeld Anker Espersen (S).

- Det er jo en af de få tilbageværende klitgårde. De fjerner vores historie, siger Kjeld Anker Espersen.

En historie om en klitfogedgård, hvis oprindelige og langt ældre avlsbygninger for 10-15 år siden blev revet ned. Det oprindelige stuehus blev revet ned i 1800-tallet.

- Når det er Naturstyrelsen eller militæret, så har de et endnu større, moralsk ansvar. Det er en del af vores historie, men også en del af vores natur og historieskrivning, siger Kjeld Anker Espersen.

For vidt

Han finder ganske enkelt, at Naturstyrelsen Blåvandshuk går for vidt. At det er kommet så vidt skyldes ifølge skovfoged Søren Rask Jessen fra Naturstyrelsen Blåvandshuk, at planerne om et Nationalt Krondyrcenter aldrig er blevet til noget. Det var intentionen, at Blochs Gård skulle være en del af det nye center.

- Vi har ikke brugt en krone på det (red. Blochs Gård) i fire år. På et tidspunkt når du et skillepunkt. Murene er ved at vælte, og taget er ved at falde sammen, siger Søren Rask Jessen.

Der er ikke brugt en krone på Blochs Gård de seneste fire år.
Trods forfaldet er Blochs Gård meget oprindelig og har mange fine detaljer, som er kendetegnede for vores egn fra anden halvdel af 1800-tallet.

SAVE-registrering

SAVE er en arkitektonisk vurderingsskala fra et til ni, hvor bygninger mellem et og fire ikke uden videre må nedrives.


  • Blochs Gård har fået karakteren fire af Varde Kommune.

  • SAVE står for Survey of Architectual Values in the Enviroment og har været anvendt siden 1991. Det er et fagligt vejledningsværktøj fra Slots- og Kulturstyrelsen til kommunerne.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Annonce