Annonce
Sydjylland

Nazi-hal bliver historisk centrum for læring

Professor Uwe Danker foran et af de vægmalerier, der idealiserer den muskelsvummende, germanske bonde. Foto: SHZ.
Tidligere hed det inddæmmede land ved den slesvig-holstenske vestkyst Adolf-Hitler-Koog. Her blev der i 1930’erne opført en slags nazistisk tempel, der onsdag bliver genindviet med helt nyt formål.

DITHMARSCHEN: Dieksanderkoog - navnet på det inddæmmede land ved den sydlige del af den slesvig-holstenske vestkyst lyder så harmløst. Og der er endda tråde tilbage til delstatens danske fortid. Dieksanderkoog indgår nemlig i området Friedrichskoog, der er opkaldt efter Frederik VII, der som hertug af Slesvig og Holsten regerede under de første inddæmninger af havbunden ved Dieksand, der oprindelig var en lille ø i vadehavet.

Men i 1930’erne var tiden en anden, og det samme var stedets navn. Dengang blev Dieksanderkoog nemlig kaldt Adolf-Hitler-Koog som en hyldest til lederen af den tyske nation ved inddæmningens afslutning i 1935.

Navne kan man ændre. I 1945 blev Adolf-Hitler-Koog slettet af landkortet og erstattet af Dieksanderkoog. Men fortidens minder stod og står fortsat tilbage i form af Neulandhalle – et forsamlingshus med naziæstetik og vægmalerier af muskelsvulmende germanere.

Annonce
Adolf-Hitler-Koog var nationalsocialisternes chance for at opbygge det ideelle, typiske landsbysamfund.

Professor Uwe Danker.

Skulle rives ned

Efter krigen var der planer om at nedrive Neulandhalle. Ideen blev dog aldrig til noget, og stedet fungerede en overgang blandt andet som vandrerhjem. I 1973 overtog den protestantiske kirke stedet, der herefter var rammen om forskellige former for kristent ungdomsarbejde.

Onsdag bliver Neulandhalle imidlertid genåbnet som såkaldt Lernort – altså et sted, hvor gæsterne kan blive klogere på fortiden. Temaet er naturligvis kogens nazistiske historie, men også vadehavets natur og mennesker.

Projektet er udviklet af Institut for Regionalhistorie på Europa Universitetet i Flensborg.

- Hallen var en slags tempel for nazisternes ideologi. Adolf-Hitler-Koog var nationalsocialisternes chance for at opbygge det ideelle, typiske landsbysamfund, beskriver professor Uwe Danker fra universitetet i Flensborg stedet i et interview med avisen Norddeutsche Rundschau.

Den udendørs udstilling er altid tilgængelig. Vil man se bygningens indre, er der åbent hus hver lørdag og efter aftale.

Indvielsen finder sted onsdag klokken 15. Biskop Gothart Magaard fra Slesvig samt præsidenten for den slesvig-holstenske landdag, Klaus Schlie, deltager.

Bor der stadig

På det inddæmmede land blev der etableret 89 landbrug. De nye bønder tog begejstret mod Hitler, da han besøgte stedet den 29. April 1935. Mange af de oprindelige beboeres efterkommere lever fortsat i kogen.

Man kan se meget mere på lernort-neulandhalle.de.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce