Annonce
Læserbrev

Nedlæggelse af biblioteker

Læserbrev: Den 5. marts 1920, altså mellem de to afstemninger i første og anden zone, vedtog Folketinget den første bibliotekslov, som sikrede alle danskere, høj som lav, adgang og retten til at låne bøger på de professionelle folkebiblioteker, som herefter dukkede op i en række store byer, herunder også Esbjerg.

Set i et internationalt perspektiv var det epokegørende for tiden, at bogen kom ud til alle, ikke som almuesamling, men nu som en del af hele samfundets modernisering og demokratisering. Især i Jylland og på Fyn opførte man bibliotekerne som videnstempler. Før 1920 havde der været bogudlån i små lejligheder i sidegaderne. Fra nu blev de meget synlige i lokalsamfundet.

Et vigtigt fundament blev lagt for en fælles folkeoplysning og dannelse, på linje med de Grundtvigske folkehøjskoler. Det inkluderede alle borgere i riget, indført ikke som et velfærdsgode, men som en rettighed og mulighed.

På dato, på 100 års dagen, vil så kommunalbestyrelsen i Esbjerg smadre byens folkebiblioteksvæsen, ved at nedlægge de sidste tre filialer, og vende tilbage til små bogsamlinger, om end ikke i sidegaderne, så i bogbusser eller lignende.

Er det virkelig dén måde, byen vil fejre 100 året for den første bibliotekslov og dens enorme betydning?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce