Annonce
Læserbrev

Nedlæggelse af biblioteker

Annonce

Læserbrev: Den 5. marts 1920, altså mellem de to afstemninger i første og anden zone, vedtog Folketinget den første bibliotekslov, som sikrede alle danskere, høj som lav, adgang og retten til at låne bøger på de professionelle folkebiblioteker, som herefter dukkede op i en række store byer, herunder også Esbjerg.

Set i et internationalt perspektiv var det epokegørende for tiden, at bogen kom ud til alle, ikke som almuesamling, men nu som en del af hele samfundets modernisering og demokratisering. Især i Jylland og på Fyn opførte man bibliotekerne som videnstempler. Før 1920 havde der været bogudlån i små lejligheder i sidegaderne. Fra nu blev de meget synlige i lokalsamfundet.

Et vigtigt fundament blev lagt for en fælles folkeoplysning og dannelse, på linje med de Grundtvigske folkehøjskoler. Det inkluderede alle borgere i riget, indført ikke som et velfærdsgode, men som en rettighed og mulighed.

På dato, på 100 års dagen, vil så kommunalbestyrelsen i Esbjerg smadre byens folkebiblioteksvæsen, ved at nedlægge de sidste tre filialer, og vende tilbage til små bogsamlinger, om end ikke i sidegaderne, så i bogbusser eller lignende.

Er det virkelig dén måde, byen vil fejre 100 året for den første bibliotekslov og dens enorme betydning?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Tønder tabte pusten efter pausen

Debat

Jeg kunne slet ikke blive testet

Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce