Annonce
Haderslev

Nedlagt sygehus kan bidrage til at styrke genoptræning af borgere

Psykiatrisk sygehus er solgt til to: Haderslev Kommune overtaget en del. Danske Diakonhjem en anden. Arkivfoto: Michael Mogensen

Hvis visitationen flyttes fra genoptræningen på Kildebakken, kan flere borgere få genoptræning. Det mener de borgerlige, men Socialdemokraterne er skeptiske: Der er ingen penge til renovering af det tidligere psykiatriske sygehus, lyder kritikken.

Annonce

HADERSLEV: En del af det psykiatriske sygehus kan bidrage til at udvide genoptræning af borgere, når de kommer hjem fra sygehus.

Haderslev Kommune har købt en del af det tidligere psykiatriske sygehus, og her kan indrettes plads til administrationen på genoptræningen, der foregår på Kildebakken på Varbergvej.

Med den effektivitet, sygehusene efterhånden har fået, hvor patienter kommer hurtigere og hurtigere hjem, står kommunerne med flere borgere med krav på genoptræning.

Børge Koch (R)
Annonce

Et løft til genoptræning

Dermed kan genoptræning af patienter få et løft. Det mener borgmester H.P. Geil (V). Kommunen købte den vestlige del af bygningen, mens Danske Diakonhjem købte den østlige del med henblik på at indrette et friplejehjem.

Da et flertal vedtog budgettet for 2019, skrev partierne ind i budgetaftalen, at kvalitetsstandarderne for genoptræning skal overholdes, og her har Haderslev Kommune et efterslæb. Kvalitetsstandarder handler blandt andet, hvor hurtigt genoptræningen kan sættes i gang.

Annonce

Deadline på syv dage

Det vil give god mening at inddrage det tidligere psykiatriske sygehus, så der bliver plads til udvidelse af genoptræningen på Kildebakken.

Det mener formanden for sundhedsudvalget Børge Koch (R). Han fortæller, at en ny lov forpligter kommunerne til at sætte genoptræningen i gang syv dage efter, at en borger er kommet hjem fra sygehuset. Herefter kan borgerne opsøge et alternativt tilbud om genoptræning.

- Med den effektivitet, sygehusene efterhånden har fået, hvor patienter kommer hurtigere og hurtigere hjem, står kommunerne med flere borgere med krav på genoptræning, siger Børge Koch.

Socialdemokraten Henrik Rønnow er langt fra sikker på, at det er en god idé at inddrage det tidligere psykiatriske sygehus:

- Der er ikke sat penge af til ombygning, så man skal altså ud at finde adskillige millioner. Hvis det her bare er et skalkeskjul for at åbne for et privat plejehjem, tror jeg, det kan blive en dårlig forrentning.

Socialdemokratiet og SF gik tidligere i år til Ankestyrelsen, fordi de mente, at flertallets beslutning om at købe en del af det psykiatriske sygehus alene skulle imødekomme en privat virksomhed. Danske Diakonhjem ville ikke købe hele komplekset, og bygningens ejer, statens selskab Freja, ville kun sælge komplekset samlet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce