Annonce
Aabenraa

Nedlagt toldmuseum kan få nyt liv på Oldemorstoft

Museumsinspektør Mads Mikkel Tørsleff håber, at told- og skattemuseet flytter til Oldemorstoft i Padborg. Arkivfoto: Jan Sternkopf

En komité har henvendt sig til Aabenraa Kommune med ønske om at få det nedlagte told- og skattemuseum flyttet til Museum Oldemorstoft. Udvalgsformand kalder ønsket for spændende.

Padborg: I 2011 besluttede Skat at nedlægge det 99 år gamle told- og skattemuseum på Langelinie i København. Nu ønsker en komité bestående af interessenter fra det tidligere museum, at told- og skattemuseet genopføres og kan fejre sit 100 års jubilæum på Museum Oldemorstoft i Padborg.

Komitéen har nemlig henvendt sig til Aabenraa Kommune i håb om, at det nedlagte museum kan få nyt liv i forlængelse af de nuværende udstillinger på Oldemorstoft.

- Jeg synes, det giver mening, da vi allerede har en samling fra grænsegendarmeriet, som er en del af toldvæsenet, hernede. Vi vil også gerne udvide vores fokus fra de nuværende udstillinger om blandt andet egnens landbrug til også at indebære toldvæsenet, fortæller museumsinspektør hos Oldemorstoft, Mads Mikkel Tørsleff.

Mads Mikkel Tørsleff er medlem af den komité, som ønsker told- og skattemuseet til Padborg. Det gør han blandt andet, fordi samlingen stod til at blive splittet op.

- Nationalmuseet har været interesseret i at fordele nogle af genstandene rundt på forskellige museer landet over. Det synes jeg er synd, og derfor vil vi forsøge at bevare hele samlingen her på Oldemorstoft. Det er selvfølgelig meget, men jeg tror på, at der vil være mange pensionerede toldere og politifolk, som vil hjælpe os med at passe på samlingen og gennemgå den med kritiske øjne, fortæller Mads Mikkel Tørsleff.

Annonce

Samlingen

Told- og skattemuseets samling omfatter genstande fra hele Told & Skats virkefelt fra hele landet.Enkelte genstande vil muligvis også være relevante at indlemme i Oldemorstofts nuværende udstillinger, såfremt det nedlagte museum ikke flytter til Padborg.

Pladskravene skønnes at være 300 kvadratmeter samt yderligere 300 kvadratmeter til større genstande. Herudover skal der også findes plads til billedarkiv, arbejds- og læsepladser og hylder til bogsamlinger.

Økonomi

Det er kultur- og fritidsudvalget i Aabenraa Kommune, som nu skal drøfte en mulig flytning. Selv om udvalgsformand Hans Philip Tietje (V) kalder ønsket for spændende, er der først et spørgsmål om penge, der skal afklares.

- Vi kunne godt se told- og skattemuseet blive samlet i Oldemorstoft, men der er et men. Og det er finansieringen, som vi er lidt bekymrede over, fortæller Hans Philip Tietje med henvisning til, at komitéens og forvaltningens estimat på den årlige udgift til drift af told- og skattemuseet ikke harmonerer.

- Vi har i udvalget begrænsede midler, så nu vil vi drøfte sagen yderligere i de forskellige politiske baglande, siger Hans Philip Tietje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce