Annonce
Sønderborg

Nedlukning har gjort det vanskeligere at nå de unge

Især unge, som i forvejen ikke har ret mange venner, er påvirket af nedlukningen. Det har ikke kunnet aflæses i antallet af henvendelser, men de er derude, konstaterer blandt andet foreningen Ventilen, der hjælper ensomme unge. Modelfoto: PA Photos, Scanpix
Både foreningen Ventilen og kommunens tilbud om psykologhjælp har oplevet færre henvendelser – især under første nedlukning.
Annonce

Sønderborg: Siden corona lukkede samfundet ned for første gang i marts 2020 og frem til nu knap et år senere, har Sønderborg Kommunes tilbud om gratis psykologhjælp fået 141 henvendelser.

I den samme periode året forinden var der 243 henvendelser, altså en betydelig forskel på 102 unge.

Men det skyldes ikke, at færre unge slås med angst, lavt selvværd eller ensomhed. Maria Kohberg-Skov, sundhedskonsulent i Sønderborg Kommune, advarer mod forhastede konklusioner:

- Det er meget vigtigt at understrege, at tallene ikke siger noget om, at de unge ikke har haft behov for hjælp. Forskellen skyldes, at vi i foråret 2020, da corona var en ukendt størrelse, kun tog få unge med akut behov ind til samtale, forklarer hun.

Og på det tidspunkt blev de unges henvendelser først registreret, når de kom ind til den første samtale med psykologen.


Vi ved, at de sidder derude. Ensomheden er jo ikke forsvundet op i den blå luft på grund af corona.

Rasmus Bjerringgaard Jepsen, formand for Ventilen i Sønderborg


Siden er psykologerne begyndt at gennemføre et stigende antal samtaler virtuelt.

-Vi håndterer stadig alle henvendelser ud fra et forsigtighedsprincip, men der er nu i højere grad skabt muligheder for virtuelle samtaleforløb mm. Det er de unge efterhånden begynder at takke ja til, hvilket viser, at behovet for hjælp absolut er der, og hele tiden har været der, mener Maria Kohberg-Skov.

Annonce

Dropper online for gåture

Foreningen Ventilen, der hjælper unge ud af ensomhed, har også oplevet, at corona-nedlukning har påvirket antallet af henvendelser.

I foråret valgte Ventilen at lukke alle aktiviteter. De blev genåbnet i oktober, men allerede seks uger senere kom næste nedlukning. Siden har de frivillige holdt virtuelle spilaftener, men Ventilen oplever, at kun ganske få unge deltager.

Det undrer den lokale formand for Ventilen, Rasmus Bjerringgaard Jepsen:

- Vi ved, at de sidder derude. Ensomheden er jo ikke forsvundet op i den blå luft på grund af corona. Men det skyldes formentligt, at det er anderledes at møde op, når det sker online. Fysisk har det aldrig været lettere, for man skal bare trykke på en knap, men mentalt kan det være en stor overvindelse, konstaterer han.

Det er f. eks blevet sværere at være med på en lytter, mens man ser de andre an.

Tidligere har Ventilen lavet madaftner og biografture for ensomme unge, hvilket lige nu er umuligt, så nu vil de frivillige i stedet forsøge med gåture.

- Det bliver hver anden tirsdag som sædvanligt, og vi deler os i hold, så vi ikke er flere end fem sammen, forsikrer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce