Annonce
forside

Nedprioritering af unges seksuelle sundhed er udtryk for risikabel dømmekraft

Læserbrev: I nærværende avis kunne man den 30. august læse, at Koldings social- og sundhedsudvalg nu har besluttet, hvor sparekniven skal skære. Hos AIDS-Fondet synes vi, det er særdeles bedrøveligt, at man helt opsiger vores samarbejde om seksualundervisning.

I en tid, hvor bl.a. Ugeskrift for Læger har konkluderet, at Danmarks unge befinder sig midt i en sexsygdomsepidemi, er det kortsigtet og økonomisk urentabelt at skære i den forebyggende og uddannende indsats.

Det er muligvis sandt, når Karina Lorentzen (SF) siger, at denne besparelse kun i ringe grad rammer kommunens brede befolkning - i hvert fald på den korte bane. Samfundsrisikoen på den lange bane er væsentligt større både økonomisk og sundhedsmæssigt - i vores vurdering også større end en besparelse på 70.000 kroner kan retfærdiggøre.

Derudover kommer spareøvelsen til at kunne mærkes blandt unge og måske særligt blandt LGBT-personer med det samme.

I en kommune, der ellers generelt scorer højt på seksuel sundhed, er vores bekymring, at man konkret vil kunne aflæse besparelserne i sexsygdomsstatistikkerne. Som det er lige nu, har hver fjerde unge menneske i Danmark haft en sexsygdom, når de fylder 25. Det er en udvikling, som bør imødegås fra så mange sider som muligt.

På den baggrund er det vores håb, at Kolding Kommune vil genoverveje sin beslutning om at skære i den sundhedsfaglige uddannelse af unge mennesker. Vi har et fælles ansvar, som vi med ganske få midler kan løfte tilfredsstillende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce