Annonce
Esbjerg

Ungt par håber på grønt lys til at rive bevaringsværdigt hus ned

Simon Brodersen og Nanna Emilie Westermann håber at få lov til at rive den bevaringsværdige ejendom på Bøjhøjvej ned, for selv om huset på afstand ser fint ud, så er det tæt på at smuldre og falde sammen. Skiltet med Nøragergaard vil de dog bevare eller lave på ny, hvis byrådet mandag aften giver dem lov til at rive det ned. Foto: Kåre Welinder
Mandag skal byrådet tage stilling til, om Simon Brodersen og Nanna Emilie Westermann fra Gredstedbro får lov til at rive deres bevaringsværdige hus ned på Bøjhøjvej 4 nord for Gredstedbro. I sidste uge sagde Plan & Miljøudvalget ja efter ekstraordinært møde, og parret håber meget på, at byrådet gør det samme.

Gredstedbro: Da kommunens Plan & Miljøudvalg i sidste uge besluttede at give lov til at rive et bevaringsværdigt hus ned på Bøjhøjvej nord for Gredstedbro, var der glæde hos det unge par Simon Brodersen og Nanna Emilie Westermann fra Gredstedbro.

Parret havde købt den trelængede ejendom med en plan om at restaurere ejendommen, hvis ældste dele er fra 1902, og selv om det kan være kontroversielt at rive en bevaringsværdig bygning ned håber de endegyldigt at få lov, når Byrådet en sidste gang skal behandle sagen mandag aften.

- Vi håber ikke, de ændrer beslutningen, for vi vil virkelig gerne i gang. Vi kunne hurtigt se, at det ville blive meget dyrt at restaurere det, for bare man begynder at pille lidt i det, vælter hele lortet. Hvis ikke der gøres noget, så vælter det snart af sig selv. Taget er dårligt, væggene smuldrer og der er ingen sokkel på, men for os har der aldrig været tvivl om, at vi vil bygge ejendommen op i samme stil som nu, siger Nanna Emilie Westermann, der sammen med Simon Brodersen havde inviteret flere byrådspolitikere på besøg søndag, så de ved selvsyn kunne se husets elendige forfatning, inden de skulle tage beslutningen mandag.

Annonce

Afstemning

Både teknik & miljøforvaltningen ved Esbjerg Kommune og Sydvestjyske Museer anbefalede ikke at give lov til at rive det bevaringsværdige hus på Bøjhøjvej ned.

Alligevel var der ved en afstemning flertal for at give lov til at rive huset ned, da Plan & Miljøudvalget tirsdag holdt ekstraordinært møde. Denne beslutning skal nu op på Byrådsmøde mandag aften.

Ejendommen på Bøjhøjvej består af et bevaringsværdigt stuehus i røde teglsten, der er opført i 1902, mens to tilhørende længer opført i henholdsvis 1902 og 1952 ikke er bevaringsværdige.

Fire år

- Vi håber, meget, de vil tage det med i deres overvejelser, og at vi får lov til at rive det ned, siger Simon Brodersen og forklarer, at planerne er at bygge en ny trelænget ejendom, hvor Nanna Emilie Westermann kan udleve drømmen om at holde heste på de omkring 2,5 hektar jord, der hører til ejendommen.

Parret bor i dag i et parcelhus på Aavej i Gredstedbro, som Simon Brodersen selv har sat i stand, og nu er de sammen med deres to hunde klar til at gå igang med det næste, store, trelængede projekt, hvis politikerne giver dem lov.

Simon Brodersen ejer VVS-firmaet Kongeå VVS, mens Nanna Emilie Westerman er dyrepasser, og planen er, at parret selv vil lave det meste af de indvendige arbejde, mens andre håndværkere skal stå for selve skallen.

- Det er stort projekt, men vi har sagt til os selv, at vi gerne vil kunne flytte derud indenfor fire år, hvis vi får lov. Hvis ikke er vi jo nødt til at forholde os til det, men vi venter sådan set bare på en beslutning, så vi kan komme i gang. Og det håber vi meget på, at vi kan få lov til efter mandag, siger Simon Brodersen og Nanna Emilie Westermann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Garden på den kommunale finanslov

Der er jo ikke ligefrem, fordi pengene hænger på træerne, når det gælder økonomien i Vejen Kommune. I torsdagsavisen bragte vi her i avisen historien om, at Vejen Garden kan se frem til et tilskud på 75.000 kroner. Det blev politisk bestemt på det seneste møde i Udvalget for sundhed, kultur og fritid. Næppe var avisen på gaden denne grå og triste torsdagsmorgen, før en læser var i røret for at gøre opmærksom, at vi ikke skal længere tilbage end ved budgetvedtagelsen i november, da Vejen Byråd godkendte et budget med nedskæringer på ældreområdet. Hvordan kunne det så være rimeligt at bevilge penge til noget, der ikke ligefrem er velfærd? Holdningen fra vedkommende læser er taget til efterretning, og den pågældende blev også opfordret til et debatindlæg. Men der blev takket nej. Det var alene holdningen, der skulle afleveres. Der kan sagtens være dem, som ser en sådan bevilling i et kritisk lys, når politikerne i forbindelse med budgettet vedtager nedskæringer på eksempelvis ældreområdet. Ikke desto mindre så er holdningen herfra entydig; Det er altså at blande æbler og pærer. Det ville være alt for let – og også forkert – at sige nej til et kulturelt fyrtårn, som Vejen Garden vitterlig er, fordi der nu engang er foretaget nedskæringer på andre områder. Gardens præstationer i ind- og udland er indiskutable – og har været det i en endog ganske lang årrække. Vejen Gardens talentfulde unge og erfarne kræfter har adskillige gange været på podiet rundt omkring, og alene de mange danske mesterskaber, som er hentet hjem, vækker begejstring. Der skal for mange såmænd ikke mere til, end at garden trækker op ved et arrangement, før stoltheden melder sig. Det er ikke kun herhjemme, at Vejen Garden nyder respekt. Det gør garden også i udlandet, og forude venter eksempelvis deltagelse ved Berlin Tattoo senere i år samt EM i Rastede i 2021 og medvirken i Bremen Tattoo ligeledes i 2021. Garden er med til at sætte Vejen på kortet – også internationalt. Det hører ligeledes med, at Vejen Garden langt fra kun er de talentfulde drenge og mænd, som udgør fællesskabet. Bag garden er der et effektivt og travlt bagland, som med en stor frivillig indsats arbejder på at skabe de bedst mulige betingelser og rammer for, at garderne kan udfolde deres talenter. At der skal bruges penge på professionelle instruktører viser blot, at Vejen Garden er kommet op i en liga, hvor det koster at være med. Derfor er der ikke noget at indvende imod, at garden er kommet på den kommunale finanslov. GOD SØNDAG

Annonce