Annonce
Billund

Nedskrivninger mindsker overskud trods stigende udlån i Den Jyske Sparekasse

Overskuddet for første halvår i DJS er halveret i forhold til 2018 grundet store nedskrivninger på erhvervskunder. Arkivfoto: Lars Fahrendorff
Et fortsat højt aktivitetsniveau samt stigende udlån og garantier til private var ikke nok til at sikre fremgang på bundlinjen i årets første halvår for Den Jyske Sparekasse med hovedsæde i Grindsted.

Grindsted: Nettorente- og gebyrindtægterne voksede godt nok til 328 millioner kroner i de første seks måneder af 2019 fra 300,3 mio. kr. i samme periode året forinden, fremgår det af regnskabet for første halvår mandag.

Den første halvdel var dog i år præget af et højt niveau af nedskrivninger på udlån, hvoraf størstedelen kan tilskrives erhvervskunder uden for landbruget. Nedskrivningerne voksede i perioden til 99,6 mio. kr. fra 46,9 mio kr. i første halvår 2018.

Ifølge Den Jyske Sparekasse er det et højere niveau end forventet, og samtidig kalder banken det selv for et "uacceptabelt højt niveau". Banken fortæller, at den netop har afsluttet en gennemgang af en række erhvervsengagementer på grund af svagere regnskaber for 2018 end forventet for nogle af erhvervskunderne.

- Denne gennemgang har vist et behov for yderligere nedskrivninger på erhverv uden for landbrugssektoren på 50 mio. kr. i 2019. Der er typisk tale om mindre og mellemstore erhvervskunder, hvis forretningsgrundlag er blevet svækket af den erhvervs- og konkurrencemæssige udvikling, fremgår det af regnskabet for første halvår.

- Samtidig har afviklingen af nogle af sparekassens igangværende inkassosager vist sig dyrere end først antaget, lyder det desuden.

For første halvår kunne banken fremvise et overskud før skat på 21,4 mio. kr., hvilket er mere end en halvering fra overskuddet på 49,6 mio. kr. før skat i samme periode året forinden.

Det høje niveau af nedskrivninger kom allerede frem i en meddelelse fra Den Jyske Sparekasse den 10. juli, og det var årsagen til, at banken dengang sænkede forventningerne til overskuddet før skat for helåret.

I mandagens regnskab fastholder Den Jyske Sparekasse forventningerne om et overskud før skat i niveauet 140 til 160 mio. kr. Banken nedjusterede den 10. juli forventningerne til overskuddet før skat fra niveauet 200 til 220 mio. kr.

/ritzau/FINANS

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Grebet i luften: En køn historie

Tilbage i 1990erne undersøgte danske forskere hvilken voksen, der havde størst betydning i et barns liv. Måske til irritation for ligestillingsfrontkæmperne tronede mor øverst på soklen og sikkert med et guddommeligt lys i baggrunden. Herefter fulgte yndlingspædagogen i børnehaven, legekammeraterne, og så fremdeles nedad på ranglisten, indtil far dukkede op. På samme plads som tilfældige bekendte af familien og naboens kat. Det var en værre historie, og siden har mange mænd oppet sig gevaldigt og lært at gå med babysele, ja nogle har strammet sig virkelig an og fået en fødselspsykose. Ellers også hænger det måske sammen med, at begreberne familie og far og mor er blevet mere elastiske størrelser, hvilket kan give udviklende samtaler på legepladsen: - Hvem er den dame der? - Det er min mor. - Hvem er så damen ved siden af? - Det er min far. Endelig er der dem, der helt undgår konflikten om far og mor ved at introducere udtrykket en forælder. Smag på ordet. En kønsneutral sutsko. Men det passer måske godt til en tid, da køn er i vælten og noget man vælger, lige som man vælger skjorter fra bøjlen. På Facebook kan man efter sigende vælge mellem 71 køn. Det kan selvfølgelig give beskæftigelse på de lange vinteraftener – lidt lige som at lægge puslespil med 1500 brikker - men jeg ikke er sikker på, at jeg har lyst til at tænke på, hvordan nummer 71 ser ud. Hvordan er det endt der? Og hvornår kommer fænomener som ”mors dag ”og ”fars dag” under beskydning? For det ligner strengt taget en kønsstereotyp af de værre. Man kunne med held – det ville også være meget rationelt – finde det svenske udtryk ”hen” frem. Så kan man slå de to dage sammen og undgå i hvert fald én tur i butikker: - Værsgo og glædelig hens dag. Jeg er så ikke sikker på, at de kvinder, der havde vænnet sig røde roser og dyr chokolade, vil blive begejstret for en gave af mere neutral karakter. Et kinesisk waterpas til 20 kroner eller hvad man i en anden kønsstereotyp tid ville give som fars dags gave. Tværtimod er jeg ret sikker på, at hammeren ville falde. Men selvfølgelig ikke fars hammer.

Annonce