Annonce
Sønderborg

Nedstyrtede bombefly skal have eget historisk center

Det er 75 år siden, et amerikansk bombefly nødlandede i Nørreskoven.Foto: Timo Battefeld
Initiativgruppe vil skabe et Memorial Center for at fortælle om allierede flyvere, der mistede livet ved styrt over Als i anden verdenskrig.

Guderup: Guderup og omegn har en særlig historie, når det gælder anden verdenskrig. Her styrtede mange af de i alt 12 allierede bombefly, som blev skudt ned af tyskerne på Als og Sundeved.

Selv om lokale militær- og hjemmeværnsfolk hvert år lægge kranse og ærer de døde, er historien om bombeflyene og deres besætninger i dag ukendt for de fleste. Det er synd, mener en gruppe borgere, der nu arbejder på at få skabt et såkaldt Memorial Center i Guderup for dræbte flyvere.

- Der findes mindesten, hvor flyene er styrtet, men der mangler en samlet historie om flyene. Hvem var de dræbte? Hvor fløj de fra og hvor skulle de hen? Det vil vi fortælle i et Memorial Center, forklarer byrådsmedlem Bjørn Allerelli Andersen (S), der oprindeligt kom på ideen.

Han har søgt Sønderborg Kommune om lån af en ejendom, og i den kommende tid forventer gruppen at samle interesserede nok til at kunne danne en forening, som skal rejse centret og herefter står for driften.

Hvem var de dræbte? Hvor fløj de fra, og hvor skulle de hen? Det vil vi fortælle i et Memorial Center.

Bjørn Allerelli Andersen, initiativtager

Museum takker nej

Gruppen har også haft kontakt til Museum Sønderjylland, som dog afslår at gå med i projektet. Museets direktør Henrik Harnow begrunder afslaget med, at Museum Sønderjylland allerede driver en lang række enkeltmuseer over hele Sønderjylland og heller ikke har økonomi til at støtte projektet.

Henrik Harnow ser dog ikke noget til hinder for, at projektet kan gennemføres på privat, frivillig basis.

Projektgruppen i Guderup håber næste år at kunne præsentere en udstilling eller andet i forbindelse med 75-året for anden verdenskrigs afslutning.

- Der var så mange unge mænd, som dengang døde i forsvaret af os og vores demokrati. For Royal Air Force drejer det sig om 57.000 ud af 125.000. Vi skylder dem at huske historien, mener Bjørn Allerelli Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce