Annonce
Sønderborg

Nedstyrtede bombefly skal have eget historisk center

Det er 75 år siden, et amerikansk bombefly nødlandede i Nørreskoven.Foto: Timo Battefeld
Initiativgruppe vil skabe et Memorial Center for at fortælle om allierede flyvere, der mistede livet ved styrt over Als i anden verdenskrig.

Guderup: Guderup og omegn har en særlig historie, når det gælder anden verdenskrig. Her styrtede mange af de i alt 12 allierede bombefly, som blev skudt ned af tyskerne på Als og Sundeved.

Selv om lokale militær- og hjemmeværnsfolk hvert år lægge kranse og ærer de døde, er historien om bombeflyene og deres besætninger i dag ukendt for de fleste. Det er synd, mener en gruppe borgere, der nu arbejder på at få skabt et såkaldt Memorial Center i Guderup for dræbte flyvere.

- Der findes mindesten, hvor flyene er styrtet, men der mangler en samlet historie om flyene. Hvem var de dræbte? Hvor fløj de fra og hvor skulle de hen? Det vil vi fortælle i et Memorial Center, forklarer byrådsmedlem Bjørn Allerelli Andersen (S), der oprindeligt kom på ideen.

Han har søgt Sønderborg Kommune om lån af en ejendom, og i den kommende tid forventer gruppen at samle interesserede nok til at kunne danne en forening, som skal rejse centret og herefter står for driften.

Annonce
Hvem var de dræbte? Hvor fløj de fra, og hvor skulle de hen? Det vil vi fortælle i et Memorial Center.

Bjørn Allerelli Andersen, initiativtager

Museum takker nej

Gruppen har også haft kontakt til Museum Sønderjylland, som dog afslår at gå med i projektet. Museets direktør Henrik Harnow begrunder afslaget med, at Museum Sønderjylland allerede driver en lang række enkeltmuseer over hele Sønderjylland og heller ikke har økonomi til at støtte projektet.

Henrik Harnow ser dog ikke noget til hinder for, at projektet kan gennemføres på privat, frivillig basis.

Projektgruppen i Guderup håber næste år at kunne præsentere en udstilling eller andet i forbindelse med 75-året for anden verdenskrigs afslutning.

- Der var så mange unge mænd, som dengang døde i forsvaret af os og vores demokrati. For Royal Air Force drejer det sig om 57.000 ud af 125.000. Vi skylder dem at huske historien, mener Bjørn Allerelli Andersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce