Annonce
Sønderborg

Nedstyrtede bombefly skal have eget historisk center

Det er 75 år siden, et amerikansk bombefly nødlandede i Nørreskoven.Foto: Timo Battefeld
Initiativgruppe vil skabe et Memorial Center for at fortælle om allierede flyvere, der mistede livet ved styrt over Als i anden verdenskrig.

Guderup: Guderup og omegn har en særlig historie, når det gælder anden verdenskrig. Her styrtede mange af de i alt 12 allierede bombefly, som blev skudt ned af tyskerne på Als og Sundeved.

Selv om lokale militær- og hjemmeværnsfolk hvert år lægge kranse og ærer de døde, er historien om bombeflyene og deres besætninger i dag ukendt for de fleste. Det er synd, mener en gruppe borgere, der nu arbejder på at få skabt et såkaldt Memorial Center i Guderup for dræbte flyvere.

- Der findes mindesten, hvor flyene er styrtet, men der mangler en samlet historie om flyene. Hvem var de dræbte? Hvor fløj de fra og hvor skulle de hen? Det vil vi fortælle i et Memorial Center, forklarer byrådsmedlem Bjørn Allerelli Andersen (S), der oprindeligt kom på ideen.

Han har søgt Sønderborg Kommune om lån af en ejendom, og i den kommende tid forventer gruppen at samle interesserede nok til at kunne danne en forening, som skal rejse centret og herefter står for driften.

Annonce
Hvem var de dræbte? Hvor fløj de fra, og hvor skulle de hen? Det vil vi fortælle i et Memorial Center.

Bjørn Allerelli Andersen, initiativtager

Museum takker nej

Gruppen har også haft kontakt til Museum Sønderjylland, som dog afslår at gå med i projektet. Museets direktør Henrik Harnow begrunder afslaget med, at Museum Sønderjylland allerede driver en lang række enkeltmuseer over hele Sønderjylland og heller ikke har økonomi til at støtte projektet.

Henrik Harnow ser dog ikke noget til hinder for, at projektet kan gennemføres på privat, frivillig basis.

Projektgruppen i Guderup håber næste år at kunne præsentere en udstilling eller andet i forbindelse med 75-året for anden verdenskrigs afslutning.

- Der var så mange unge mænd, som dengang døde i forsvaret af os og vores demokrati. For Royal Air Force drejer det sig om 57.000 ud af 125.000. Vi skylder dem at huske historien, mener Bjørn Allerelli Andersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce