Annonce
Kolding

Nedtur fortsætter for gymnasium: Rekordfå unge har søgt ind i år

Kolding Gymnasium har haft et støt faldende antal ansøgere til dets STX-linje i de seneste flere år. I år er der rekordfå, som har søgt ind. Kun 99 har stedet som sin førsteprioritet. Skolen har dog også en HF-uddannelse, som har en stigning i antallet af ansøgere, og den internationale IB-linje, hvor ansøgertallet er nogenlunde stabilt. Foto: Søren Gylling
Mens de øvrige gymnasiale uddannelser i Kolding enten har fremgang eller ligger stabilt, når det gælder årets ansøgertal, fortsætter antallet af ansøgere til Kolding Gymnasium med at falde. Rektor peger på, at det netop var den udvikling, man forsøgte at råbe op om, da man i vinter foreslog ændrede fordelingsregler for gymnasierne i Kolding.

Kolding: Kun cirka 100 unge har i år ladet pilen pege på Kolding Gymnasium som deres førsteprioritet, da de skulle vælge en ungdomsuddannelse.

Det viser helt nye tal for søgningen til de gymnasiale uddannelser i Kolding, hvor der var ansøgningsfrist 1. marts.

Antallet af ansøgere til Kolding Gymnasium har været faldende gennem flere år, men i år er ansøgertallet til skolens almene gymnasium (STX, red.) kommet helt ned på 99. Sidste år søgte 138 unge Kolding Gymnasium som førsteprioritet, mens det gjaldt for 157 i 2019. Tilbage i 2013 var tallet helt oppe på 261.

Annonce

Rektor Sune Hother Petersen ærgrer sig over udviklingen.

- Vi ærgrer os selvsagt over tallene, men de viser også, at vi udviste rettidig omhu, da vi anmodede om en fastsættelse af lokale elevfordelingsregler, siger han.

Han henviser til, at skolens ledelse og bestyrelse i vinter ansøgte regionen om at lave nye regler for fordeling af gymnasieeleverne i Kolding. Man henviste her til det dalende ansøgertal og pegede på, at den etniske sammensætning på skolen kan betyde, at nogle unge fravælger den.

Cirka 30 procent af skolens STX-elever har en anden etnisk baggrund end dansk, mens der er en langt lavere andel på Munkensdam Gymnasium.

Munkensdam må nok afvise

Men Kolding Gymnasium fik ikke opbakning til sit forslag om at indføre regler, der fordeler de kommende gymnasieelever på en anden måde mellem de to gymnasier i byen.

Får det nogen konsekvenser, at der er så få, der har søgt ind på STX hos jer, for eksempel for studieretninger eller valgfag?

- Vi har et stærkt uddannelsesmæssigt tilbud og en rigtig god skole, som vores elever er glade for, men tallene understreger den problemstilling, som vi har påpeget, og kalder entydigt på politisk handling, lyder det fra Sune Hother Petersen.

Rektoren kan dog glæde sig over en pæn ansøgningsfremgang til HF-linjen, ligesom der er et nogenlunde stabilt ansøgertal til den internationale IB-linje på skolen.


De unge har fået en øget bevidsthed om, hvad en HHX-eksamen kan bruges til, og at den giver adgang til andet end de snævert merkantile uddannelser.

Jesper Kjølhede, rektor HHX


På Munkensdam Gymnasium har man i år fået 356 ansøgninger, og i forhold til de kommende 1.g-årganges størrelse ligger det på niveau med ansøgertallet for de seneste fem års tid, oplyser rektor Per Møller.

Tallet er lidt højere end sidste år og lidt lavere end for to år siden, hvor rekordmange søgte ind på skolen.

Som det ser ud lige nu, kommer Munkensdam Gymnasium i år til at optage 300 elever, der fordeles på 10 1.g-klasser. Dermed ligger det også i kortene, at nogle af de ansøgere til gymnasiet, der bor længst væk derfra, får afslag fra deres førsteprioritet og må sendes til andre gymnasier.

Annonce

Muligheder med HHX

Munkensdam-rektor Per Møller kalder antallet af ansøgere for et "fint ansøgningstal", og han glæder sig over, at skolen år efter år er populær blandt kommunens unge.

- I vores elevtrivselsundersøgelser kommer eleverne med udsagn om, at det er et godt sted at gå, at de er tilfredse, føler sig vel modtaget, og at her er højt til loftet, siger Per Møller.

På HHX  på IBC er det også en tilfreds rektor Jesper Kjølhede, der kan konstatere, at 275 har søgt HHX som deres førsteprioritet.

- Over de seneste fem år er vi steget stille og roligt. Jeg tror, det er fordi vi har ry for at lave god skole, og fordi de unge har fået en øget bevidsthed om, hvad en HHX-eksamen kan bruges til, og at den giver adgang til andet end de snævert merkantile uddannelser, fortæller Jesper Kjølhede.

På det tekniske gymnasium, HTX, på Hansenberg fortæller rektor Carsten Schmidt, at man har oplevet en lille stigning fra sidste års 80 ansøgere til 86 i år.

- En lille stigning er altid dejligt, siger han, der dog ikke lægger skjul på, at han gerne ser endnu flere ansøgere til HTX.

- Sammenlignet med HTX i vores nabobyer har vi et potentiale, siger Carsten Schmidt.

Fordelingsregler

  • I Fordelingsudvalget for Trekantområdet og i Region Syddanmarks udvalg for uddannelse og arbejdskraft henviste man ved behandlingen af ansøgningen fra Kolding Gymnasium om en ændret fordeling af gymnasieeleverne i Kolding blandt andet til, at der i Folketinget forhandles om nye landsdækkende fordelingsregler.
  • Disse forhandlinger er tidligere blevet udskudt på grund af coronapandemien.
  • I forrige uge kom det frem, at Undervisningsministeren igen har udskudt forhandlingerne om ændrede elevfordelingsregler.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Kolding For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Kolding

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce