Annonce
Sønderborg

Nedturen fortsætter: Færre forældre vælger folkeskolen

Færre forældre sender deres børn i folkeskolen, når de kære små har første skoledag. Arkivfoto: Jacob Schultz
24 procent af alle børn i skolealderen går på en privatskole. Det er en stigning på 2,4 procentpoint, hvis man sammenligner med sidste skoleår.
Annonce

Sønderborg Kommune: Nedturen fortsætter for kommunens folkeskoler, hvor andelen af elever bliver ved med at falde, mens privat- og friskolerne vinder frem. En oversigt fra Sønderborg Kommune viser, at der i alt er indskrevet 8015 børn på kommunens grundskoler.

Af de 8015 går 1902 på en af kommunens privat- eller friskoler. Formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Claus Klaris (V), mener ikke, at det skal ses som et fravalg af folkeskolen, men derimod et tilvalg af privatskolen.

- Der kan være mange årsager til, at forældrene sender deres børn i en privatskole. Det kan være på grund af geografi, eller at man har ønsker om sprog, siger han.

- Vi har et skolesystem, som er bundet op på folkeskoler og privatskoler, og det kan være, at en folkeskole er blevet lukket, og at der så er åbnet en privatskole, og det er rigtigt fint, at vi har det tilbud, fortsætter Claus Klaris.

Hvis man sammenligner med sidste skoleår var det 21,6 procent af alle elever, som gik på en fri grundskole i Sønderborg Kommune.


Når der er færre i den fødedygtige alder, så vil der selvfølgelig også være færre børn i skolealderen. Derfor var det også det helt store tema ved årets budgetforhandlinger, hvordan vi får flere til at flytte til Sønderborg.

Jesper Smaling, næstformand i børne- og uddannelsesudvalget (S)


På landsplan er der i gennemsnit 17,5 procent af skoleleverne, som går på en privat- eller friskole, mens 75,7 procent går i folkeskolen.

Annonce

Vi skal kigge på det

Næstformanden i børne- og uddannelsesudvalget, Jesper Smaling (S), vil kigge på, hvorfor der er nogen, som vælger privatskolen fremfor folkeskolen.

- Det er grundlæggende godt, at der er et frit valg, men vi skal selvfølgelig sørge for, at vi har nogle attraktive tilbud i kommunen. Vi er nået et godt stykke med helhedsplanen i folkeskolen, men vi kan selvfølgelig altid blive bedre, siger Jesper Smaling.

Næstformanden peger også på, at en af kommunens store udfordringer er, at man har et faldende befolkningstal i Sønderborg Kommune. Børne- og uddannelsesudvalget har tidligere fået tal der viser, at der siden 2013/14 og frem til skoleåret 2020/21 er 1362 færre elever i kommunens folkeskoler, hvilket svarer til et fald på cirka 19 procent.

- Når der er færre i den fødedygtige alder, så vil der selvfølgelig også være færre børn i skolealderen. Derfor var det også det helt store tema ved årets budgetforhandlinger, hvordan vi får flere til at flytte til Sønderborg, siger Jesper Smaling, og understreger, at han har en stor tro på, at det kan lade sig gøre at vende udviklingen.

Søndag d. 27. september klokken 20:26: Det fremgik af artiklen, at Jesper Smaling havde sagt børn i den fødedygtige alder. Det var en fejl. JydskeVestkysten beklager fejlen. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce