Annonce
Livsstil

Neel Rønholt: - Det ligger mig på sinde ikke at træffe beslutninger ud af frygt

Neel Rønholt og hendes familie flyttede til Humlebæk nord for København efter flere år i hovedstaden og nyder nu at have havet næsten i baghaven. Foto: Nicolai Lorenzen
Engang prøvede skuespiller Neel Rønholt at regne ud, hvad der var det rigtige at gøre, og hvad andre ville tænke om det? I dag har hun opgivet at leve op til andre forventninger end sine egne og sat sig selv fri til at gøre det, hun brænder for - og måske derfor læner hun sig op ad lykken. Mød kvinden, der er aktuel både på tv og i biografen.
Annonce

Neel Rønholt skal ikke gå mange skridt ud fra den stråtækte idyl, der har været familiens hjem siden sidste sommer, før hun kan se havet. Lige der, hvor postkassen hænger, knækker den bløde bakke og åbenbarer en horisontlinje, der kun brydes af små bølger. ”Ah!” lyder det flere gange fra Neel Rønholt, når hun nærmer sig den del af fortællingen, der handler om familiens flytning fra indre København til landlig ro i nordsjællandske Humlebæk.

For det er først og fremmest en følelse af ”ah”, skuldrene ned, sikkert fodfæste og ro i sjælen, når blikket hviler på havet. Og det gør det mindst én gang om dagen, når det ikke er hele kroppen, der bliver sænket i et køligt gys hen over vinteren.

Engang stortrivedes hun med at kunne mærke storbyens puls 24/7, men barn nummer to er kommet til, og både hun og kæresten er flyttet ind i 30’erne, hvor det er andre ting, der er vigtige. Som for eksempel at bygge en rede, hvor både små og store trives. Og for Neel Rønholt og hendes familie er den rede en lavloftet lomme af ro og nærvær, der endda har vist sig at have endnu større betydning efter et hektisk efterår, hvor Neel Rønholt jonglerede med en stor rolle i den nye TV3-serie ”Hånd i hånd” og intense danseuger som vedholdende deltager i ”Vild med dans”.

- Ja, siger hun og lyder næsten forpustet ved tanken om efteråret.

- Det var en meget, meget hektisk periode. Der var lige nogle uger, hvor det var op klokken 5.30, af sted en halv time senere, optagelser fra 7 til 16, videre til dansetræning i nogle timer og derfra til kostumeprøver, inden jeg landede her igen klokken 22, hvor børnene selvfølgelig sov, og jeg også lige skulle forberede mig til næste dag. Det var hårdt, men det var også fantastisk.

Neel Rønholt

Er født 17. september 1984 og opvokset i Skovshoved lidt nord for København.

Hun drømte egentlig ikke om at blive skuespiller, men var i 9. klasse med i en reklamefilm og i 1.g. med i en mindre rolle i ”Anja og Viktor”, hvilket førte til flere roller i børne- og ungdomsfilm som ”Min søsters børn”, ”Råzone” og ”Dig og mig”.

I 2011 blev hun uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole og har siden medvirket i blandt andet tv-serierne ”Badehotellet” og ”Mercur”. Hun har også haft en enkelt afstikker som tv-vært i ”Den Store Bagedyst” tilbage i 2012. Sidste år lærte vi hende at kende som nydanser i ”Vild med dans”, der klarede den helt til kvartfinalen, mens mange børn vil forbinde hende med julekalenderen ”Tinka”. Neel Rønholt bor i Humlebæk med sin forlovede, skuespiller Jens Sætter-Lassen, og parrets to børn, Ellen og Franka.

Netop nu er hun aktuel i tv-serien ”Hånd i hånd”, som kan ses på Viaplay, og filmen ”En helt almindelig familie”, der kan ses i landets biografer fra 20. februar.

Annonce

Vidunderlige hverdag

Klokken er 10, og Neel Rønholt tilbyder at koge et ekstra æg, for hun er selv i gang med morgenmad nummer to. Sådan er det at være mor til to piger på fem og knap to år, der en gang imellem starter dagen, mens det meste af landet stadig sover. Ved espressomaskinen jonglerer hendes kæreste, Jens Sætter-Lassen, med velduftende bønner og et rutineret greb om kunsten at lave kaffe, og en halvstor kattekilling ruller sig sammen på bænken ved langbordet i hjertet af huset. Man fornemmer, at her trækkes vejret helt ned i maven.

- Det med at have fået den her base har virkelig gjort noget, og jeg elsker vores hverdag. Det er så vigtigt at få bygget sig et liv op, hvor man holder af hverdagen, så man ikke bare knokler igennem for at nå hen til weekenden. Jeg føler virkelig ... at vi begge to nyder at stå op om morgenen, få ungerne af sted og alt, der hører til netop hverdagen. Og så er der selvfølgelig perioder, hvor den ene har travlt, eller den anden har travlt, og måske er det også derfor, vi holder af hverdagen, fordi det bliver noget særligt, lyder det fra kvinden, som vi i efteråret lærte at kende som først dedikeret og sårbar danser i bedste sendetid på TV 2 og siden som kærlig nissemor i julekalenderen ”Tinka og kongespillet”.

Her på kanten af vinteren kan du så både møde hende som papmor og kæreste i tv-serien ”Hånd og hånd” og i spillefilmen ”En helt almindelig familie”, hvor hun spiller mor og hustru i fortællingen om familiefaren, der ønsker at skifte køn. Og man forstår, hvorfor Neel Rønholt nærmest i en bisætning konstaterer, at ”hun er et godt sted i sit arbejdsliv lige nu”, og man forstår også, hvorfor hun nyder disse uger, hvor hun har fri og i stedet kan zoome ind på det helt nære.

- Jeg har godt kunnet mærke bagefter, at jeg har haft brug for at sove og passe på mig selv og samle lidt op på det hele med min familie, men fordelen ved den måde at arbejde på er jo så til gengæld, at det giver plads til perioder som denne.

Annonce

Prisen værd

Så hvad tager hun med sig her i efterdønningerne af et efterår, hvor hun kastede sig ud på dybt vand i et tv-program uden at vide, om hun kunne svømme, og samtidig trådte ind i anden sæson af en etableret serie?

- Masser! siger hun og taler om lettelsen ved at finde ud af, at familien godt kan klare sådan et koncentreret heat, hvor den ene knokler ude, og den anden knokler hjemme.

- Nu ved jeg, at vi kan, hvis det virkelig gælder, og det er trygt at vide, fordi det jo nok kommer til at ske igen, når vi nu er to skuespillere i den her familie. Men jeg har også lært, at hvis jeg igen skal booke min kalender så hårdt, så skal jeg virkelig brænde for det. I vores fag kan det godt være svært at sige nej til arbejde, men hvis jeg skulle have stresset over noget, som jeg dybest set ikke brændte for, så havde det nok været op ad bakke. Så jeg har fået en langt større bevidsthed om, at det godt må have sin pris, men det skal være prisen værd. Når ”Vild med dans” og ”Hånd i hånd” var prisen værd, var det selvfølgelig af to vidt forskellige årsager.

Ugerne på dansegulvet foran rullende kameraer kalder hun en helt enestående oplevelse, fordi hun turde bruge sig selv på en helt anden måde. Ugerne på tv-settet bekræftede endnu en gang en indsigt, der er kommet med alderen, nemlig, at andre faktisk gerne vil have, at man tager sin plads og byder ind med ting, der ikke bare gavner karakteren, men også historien.

- Og selvfølgelig har det en pris at knokle så meget, men det må det jo også gerne have, hvis det er noget, der er vigtigt for en.

Tre hurtige til Neel Rønholt

Hvad er det bedste råd, du har fået?- En fantastisk lærer på teaterskolen sagde til mig, at jeg skulle være den bedste udgave af mig selv, som jeg kunne være. De første to år på skolen satte jeg ikke så meget pris på, hvad jeg kunne og hyldede mere det, de andre kunne. Men hun lærte mig, at det er en gave at være ambitiøs på sine egne vegne og ud fra ens eget udgangspunkt. Se, hvor meget du kan udvide din ”kasse”, men prøv ikke at hoppe over i en anden kasse.

- Jeg bruger det hver gang, jeg skal til en casting; tanken om, at jeg er den bedste til at være mig, men hvis jeg forsøger at gøre arbejdet som en anden, vil den anden altid gøre det bedre. Jeg synes, det er et råd, som passer på mange situationer i livet, og jeg ønsker også at give mine børn den læring med i livet.Hvad har du senest brugt mange penge på?- Vores hus. Og jeg fornemmer, at sådan et huskøb er et ”never ending” åbent hul med plads til utrolig mange udgifter.Hvad er din indre alder?- Jeg tror egentlig altid, min indre alder har været ældre, end jeg faktisk er. Jeg ved ikke, om det er noget, der er kommet af, at jeg forholdsvis tidligt begyndte at arbejde i en voksenverden, da jeg lavede film. Men en indre alder lige omkring de 50 år, synes jeg, passer godt til mig visse dage for tiden. Jeg har tit fået at vide, at jeg ser ung ud, men lyder ældre, end jeg er.

Annonce

Ikke på samme tid

Manden i familien er trukket ind i husets lille anneks, der er indrettet til hans passion for e-sport. Gennem den lukkede dør trænger med jævne mellemrum begejstrede brøl, der både smitter og understreger en vigtig pointe for Neel Rønholt. Forældreskabet har på mange måder revolutioneret deres liv, men midt i madpakker, putning og kys til bløde barnekinder løber også bevidstheden om, at man også godt må være andet end mor og far.

- Jeg var for eksempel nok ikke den perfekte mor i efteråret, siger Neel Rønholt uden skyggen af anger, fordi som hun siger: ”Man kan jo ikke være alting på samme tid. Den perfekte mor. Den perfekte skuespiller. Den perfekte datter, kæreste og veninde”. Og det er okay.

- Vores samfund er på en eller anden måde bygget op på en måde, så alt skal ske NU! I årene mellem 30 og 40 skal din karriere peake, du skal have børn og bygge rede, fordi lige om lidt er det åbenbart for sent, og jeg får det sådan ”Arghh!”, lyder det med et støn og en opgivende bevægelse og en konstatering af, at det havde været rart med en lidt mere jævn fordeling.

- Det er kommet bag på mig, hvad det betyder for mig at se havet hver dag. Der er noget ved det at få den horisont, der går mig noget godt, siger Neel Rønholt. Foto: Nicolai Lorenzen
Annonce

Det vigtige nærvær

Men sådan er det ikke, og når det ikke er sådan, må man i det mindste se på sig selv med milde øjne.

- Der var en periode i efteråret, hvor arbejdet var det vigtigste for mig, og det er okay. Fordi det skifter, og fordi ingen andre forventer af mig, at jeg skal være den perfekte mor hele tiden. Heller ikke mine børn. Og nu kan jeg så være hjemme og være nærværende på en helt anden måde, fordi jeg har fået noget karriere tilfredsstillet.

- Havde jeg ikke det, havde jeg nok gået rundt som en løve i et bur herhjemme lige nu, og selv om det kan lyde som et forsøg på at legitimere det, så tror jeg, at børnene kan mærke, at man er glad. Jeg nyder at være hjemmegående lige nu, men det er også, fordi jeg ved, at der kommer et tidspunkt, hvor det i en periode ikke er muligt, siger hun og giver eksempler på de små glimt af hverdagslykke, der kan opstå, når man har tiden. Som da hun tog en fridag med ungerne og gav plads til, at de kunne gøre lige, hvad de ville.

- Og de ville sådan set bare køre i bus, griner Neel Rønholt og fortæller om dagen, hvor de tog turen til Helsingør, købte et pølsehorn og tog den næste bus hjem.

- Den tur taler de stadig om. For i bund og grund vil de jo bare have, at man er nærværende. Og ja, så var der en periode, hvor jeg ikke var der, men når jeg er der, så er jeg der til gengæld.

Da Neel Rønholt første gang var med i ”Min søsters børn”, var det midt i eksamenstiden på gymnasiet, så hun vekslede mellem optagelser og latinstudier. Det lærte hende at være til stede, hvor hun er - en evne, hun stadig bruger. Foto: Nicolai Lorenzen
Annonce

Bevidst arbejdsliv

Neel Rønholt blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 2011, men trådte ind i branchen længe før. Mens hun stadig gik i gymnasiet, fik hun lidt tilfældigt en birolle i Regner Grasten-succesen ”Anja og Victor - kærlighed ved første hik”, der førte til rollen som ældste datter, Amalie, i ”Min søsters børn”.

To årtier i en omskiftelig branche har lært den nu 35-årige kvinde, hvor sårbart det kan føles, at ens skæbne på mange måder ligger i andres hænder og beror på tilfældigheder. Så har man ikke lige den rigtige hårfarve eller alder eller jo, du er dygtig, men vi har brug for, at du slipper alt andet.

- Og det har jeg heldigvis efterhånden gjort mig lidt fri af. Dels ved at blive mor. Jeg har fået en anden identitet, der er vigtigere end at være skuespiller, og i perioder uden arbejde er der så meget andet, der giver mening. Før gik man næsten bare og ventede på, at telefonen ringende. Dels har jeg i stigende grad forstået, hvor vigtigt det er, at man selv sætter ting i gang, siger Neel Rønholt, der blandt andet har skabt ”NIPSkanalen” med veninderne Julie Ølgaard og Laura Christensen - en YouTube-kanal, hvor man kunne følge deres forsøg på at lave en film.

- Det er på mange punkter hårdt at være skuespiller, men det er også lærerigt. Sådan cirka hver tredje måned skal man tage stilling til, hvilken retning man vil gå. Man får måske et tilbud, og siger du ja eller nej, og hvorfor gør du det? Eller du får måske ikke nogen tilbud, og hvad vil du så bruge din tid meningsfuldt på? Så man mærker hele tiden, om man har et godt arbejdsliv, og det er egentlig et privilegium.

- Jeg elsker de her perioder, hvor jeg bare kan være hjemme med ungerne, men jeg elsker dem jo kun, fordi de en gang imellem bliver afløst af perioder med travlhed i arbejdslivet, siger Neel Rønholt. Foto: Nicolai Lorenzen
Annonce

Med flere døre åbne

Neel Rønholt mærkede for alvor skiftet, da hun havde født sin ældste datter, Ellen. Her mødte hun en indre styrke, der satte alting i perspektiv og meget håndgribeligt cementerede det faktum, at hun kunne udrette store ting. Tænk, at kunne give liv til et andet menneske.

- Jeg følte mig så stærk, og nu skulle jeg opdrage hende, og det var bare min største og vigtigste opgave nogensinde at gøre det her lille menneske klar til verden. Klip! til slutningen på min barsel, hvor jeg igen stod med hatten i hånden og håbede, at nogle ville have mig, og det var på en måde så uværdigt og i hvert fald en skarp kontrast til det, jeg lige havde følt, og dér besluttede jeg mig for, at det ikke skulle være sådan længere, siger Neel Rønholt, der blandt andet har indledt sin egen lille kamp for at vise, at kvindelige skuespillere godt kan være alsidige. For flere gange har hun oplevet, at branchen så gerne vil sætte kvinder i bås, så man enten er ”den sjove” eller ”den dramatiske”.

Men Neel Rønholt insisterer på at vise, at hun kan alt muligt.

- Det er så vigtigt for mig, at vi får skabt det rum til kvinder også, og også derfor er jeg så taknemlig for den her periode i mit liv, hvor jeg for eksempel har haft mulighed for at vise, at jo, man kan faktisk godt være med i ”Vild med dans” og samtidig være dygtig til andre ting også. Det er faktisk ikke sådan, at bare fordi du åbner en ny dør, så lukker du en anden.

- Sidste efterår var en stresset tid, men jeg følte ikke stress. Jeg blev først stresset bagefter. Der kunne jeg til gengæld se, at det havde været en vild periode, og jeg trængte til at sove lidt og passe på mig selv, siger Neel Rønholt. Foto: Nicolai Lorenzen
Annonce

Hvis du har lyst

Kaffen er drukket og æggene spist, da fotografen dukker op og lokker Neel Rønholt med ned til havet for at tage billeder. På vej derned taler hun om tidligere morgener med et barn i klapvognen og havets susen i ørerne og den lykke, der spreder sig i kroppen, når man træder op af et bragende koldt og brusende hav. Så trækker hun kraven op på jakken og trasker gennem det våde sand og ligner en, der er lykkelig.

- Jeg føler i hvert fald, at jeg er et sted, hvor jeg hviler i mig selv omkring, hvor jeg er, og hvad jeg kan, og det er altså virkelig dejligt, medgiver hun og sætter så flere ord på den bevidsthed, der har sneget sig ind på hende de senere år.

Det er så vigtigt, at alt, hvad hun beslutter sig for at gøre, kommer indefra og ikke udefra.

- Det ligger mig meget på sinde, at jeg ikke træffer beslutninger ud af frygt for, hvad andre tænker, eller hvad der kan ske. Da jeg var yngre, forsøgte jeg at regne den ud. Men sandheden er jo, at man ikke kan regne den ud. Men man kan gøre det, man synes, lyder vigtigt eller sjovt, og gør man det godt, kommer det altid godt igen. Nogle ville måske have sagt: ”Nej, for Guds skyld! Du skal ikke være med i en julekalender!”, men det var et godt manuskript, dygtige folk, jeg var vildt glad for at lave den, og rollen har åbnet alle mulige døre for mig, siger hun og tilføjer så det åbenlyse, som mange af os alligevel glemmer. At vi kun har et liv, til gengæld er det vores liv.

- Hvis man ikke har lyst til at være med i ”Vild med dans” eller spille med i en julekalender, skal man selvfølgelig ikke gøre det. Men har man lyst, er det da trist at sige nej, fordi noget så måske, men måske ikke kommer til at ske. Og at have sat mig fri fra det har gjort mig så meget gladere.

- Det med at have fået den her base har virkelig gjort noget. Det er så vigtigt at få bygget sig et liv op, hvor man holder af hverdagen, så man ikke bare knokler igennem for at nå hen til weekenden, siger Neel Rønholt. Foto: Nicolai Lorenzen
- Vores samfund er på en eller anden måde bygget op på en måde, så alt skal ske NU! I årene mellem 30 og 40 skal din karriere peake, du skal have børn og bygge rede, fordi lige om lidt er det åbenbart for sent, og jeg får det sådan ”Arghh!”, siger Neel Rønholt. Foto: Nicolai Lorenzen
- Det ligger mig meget på sinde, at jeg ikke træffer beslutninger ud af frygt for, hvad andre tænker, eller hvad der kan ske. Da jeg var yngre, forsøgte jeg at regne den ud. Men sandheden er jo, at man ikke kan regne den ud, siger Neel Rønholt. Foto: Nicolai Lorenzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: På god fod med Odin

Kolding

Bookingerne vælter ind hos Huset i Hejls: - Vi kommer jo nok til at inddrage min datters værelse også

Annonce