Annonce
Tønder

Nej, det er ikke frækt: Sønderjysk musiker synger om en fissemand

Kenny Peter er opvokset bag Vadehavets diger i Ballum. Den sønderjyske ophav klinger igennem, selv om han nu er bosat i Montreal. Privatfoto
Kenny Peter har taget turen fra Ballum til Montreal. Han har i Canada ikke glemt sit sønderjyske ophav.
Annonce

BALLUM: Fissemand er ikke noget frækt ord på sønderjysk. Ordet har ikke noget med den meget uformelle rigsdanske beskrivelse af det kvindelige kønsorgan at gøre. En "fissemand" er derimod et fugleskræmsel af den slags, man placerer i en have eller på en mark for at holde fugle væk fra bær og frugter.

Den uheldige konnotation, som nogle mennesker nord for Kongeåen måtte få, har ikke afskrækket den unge sønderjyske musiker Kenny Peters.


- Jeg stiler efter en let og folkelig tone a la en sønderjysk udgave af Kim Larsen eller John Mogensen.

Kenny Peter, musiker, Ballum/Montreal


Den 18. september udsendte han sin første single med titlen "Fissemand", og singlen følges op af albummet "Møjn/mojn/moin" med de tre forskellige stavemåder af den særlige sønderjyske måde at sige goddag eller farvel på. Den 23. oktober udkommer titelsangen "Mojn" som single. De to singlenumre kan streames på lyd- og musikdelingssiden SoundCloud.

Annonce

Poetisk ordkløveri

Til efteråret tager han på en mini-turné og giver blandt andet en release-koncert i sin barndomsby, Ballum, nord for Tønder. Koncerten finder sted på Ballum Slusekro den 22. november og er næsten udsolgt.

Kenny Peter er flyttet til Montreal, hvor han har kone og barn, men han laver fortsat sønderjysk musik i Canada. Hans album indeholder 12 sange med den variant af den sønderjyske dialekt, som man taler i marsken.
- Jeg stiler efter en let og folkelig tone a la en sønderjysk udgave af Kim Larsen eller John Mogensen, siger Kenny Peter.

Hans tekstunivers er mættet med sønderjyske udtryk og "poetisk ordkløveri", som han kalder det.

Danmarks Radio brugte i foråret Kenny Peters sang om Genforeningen som tema og afslutningssang til serien "Sønderjysk for begyndere". Privatfoto


- Det er dansk hygge om blandt andet sort sol - naturfænomenet, der hvert forår og efterår kan opleves i Tøndermarsken, når stære på træk samles i store flokke og næsten formørker solen. Men der er også en tekst om ulvens indtog i Danmark, fortæller Kenny Peter fra Canada, hvor ulve er et almindelig fænomen.

- Jeg søger en glad og legende tone, men ikke nødvendigvis uden bittersøde undertoner, tilføjer han.

Annonce

Tema-sang

Danmarks Radio brugte i foråret Kenny Peters sang om Genforeningen som tema og afslutningssang til serien "Sønderjysk for begyndere". Sidste år optrådte han på flere festivaler, blandt andet den hjemlige Tønder Festival. Han vandt en andenplads på Grenå Gademusiker Festival på Djursland, hvor han optrådte med sine sønderjyske sange.

Kenny Peter måtte for nylig aflyse sin længe planlagte turne på grund af covid-19. Til gengæld har han givet flere streaming-koncerter og deltaget i Nordeuropas største musikstreaming til dato, Live on Mars. Her var han en af headlinerne flere gange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Trekantområdet

Minkavler fra Farre: Om lidt bliver her stille, meget stille

Annonce