Annonce
Haderslev

Nej tak: Borgergruppe ønsker biogasanlæg på Haderslev Næs skrottet

Tre af kvinderne fra borgergruppen, som er bekymret for et måske kommende biogasanlæg i Sode ved Hejsager. Det er fra venstre Helle Schultz, Lis Nielsen og Charlotte Asmussen. Foto: Jacob Schultz
På onsdag håber Borgergruppen Nej Tak til Biogas på Haderslev Næs på mindst 500 deltagere til borgermøde i Starup Hallen. Borgergruppen håber, at planerne om et biogasanlæg bliver skrottet.

SODE: Planerne om et biogasanlæg på Haderslev Næs skal skrottes. Det mener en borgergruppe, som onsdag aften holder borgermøde om sagen i Starup Hallen.

- Vi er ikke imod biogas. Men en placering på Haderslev Næs dur ikke - vi er meget bekymrede for den plan, som er ved at blive gennemført, siger fire repræsentanter for Borgergruppen Nej Tak til Biogas på Haderslev Næs, Helle Schultz, Tina Skovgaard Iversen, Lis Nielsen og Charlotte Asmussen.

Der har en byge af argumenter imod - og spørgsmål til - biogasplanen, som de gerne vil have svar på. Nogle af svarene håber de, at de får på borgermødet, hvor repræsentanter for kommunens Teknik og Miljø er inviteret.

Bekymringerne går blandt andet på miljøet, trafikken til og fra et kommende biogasanlæg, lugtgener, som kan skræmme sommerhusejere væk, og belastningen af vejnettet på Haderslev Næs.

- Men det skal være et oplysende borgermøde, hvor alle argumenter kan blive hørt, slår de fire fra borgergruppen fast.

Annonce

Borgermødet

Borgermødet i Starup Hallen holdes onsdag den 8. maj fra klokken 19 til 21.30.

Teknik og Miljø fra Haderslev Kommune giver en introduktion.

Ejendomsmægler Torben Strøm, Nybolig, fortæller om konsekvenser for boligpriser, sommerhuse og helårsbeboelser.

Jan Bech fra Novasol fortæller om konsekvenser for turisme og sommerhusudlejning.

Derefter indlæg ved økologisk landmand Lars Poulsen fra Holbæk.

Spørgsmål fra borgergruppen til Haderslev Kommune.

Spørgsmål og debat fra publikum.

Investorer bor langt væk

De har inviteret samtlige politikere fra byrådet, mens investorerne ikke er inviteret. Men de er velkomne.

- Vi deltog jo i investorernes borgermøde først i april, så de kan jo også komme til vores borgermøde, lyder det fra de fire repræsentanter fra borgergruppen.

Det er landmand Jesper Bram og to investorer fra henholdsvis Give og Djursland, som vil opføre biogasanlægget.

- Og hvor meget kender de investorer til Haderslev Næs? spørger kvinderne.

De håber på stort fremmøde til borgermødet - gerne over 500. Men hvis det bliver resultatet, kan alle ikke lukkes ind.

- Så må vi jo sørge for et eller andet virtuelt, så folk kan sidde hjemme og følge med, siger de engagerede kvinder.

Borgergruppen er en Facebook-gruppe, som har over 200 følgere. Her kan man tilmelde sig, hvis man har lyst til at deltage i borgermødet.

- Biogasanlægget vil ikke kun berører Haderslev Næs. Med den produktion, der er lagt op vil, vil der komme lastbiler til langvejs fra, slår de fire kvinder fast.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce