Annonce
Billund

Nej tak til loft på gymnasierejser: - Man kommer ikke ret langt ned i Tyskland for 3000 kroner

Fingrene væk fra vores studierejser, lyder det fra både Gitte Vest Barkholt, rektor på Grindsted Gymnasium & HF, og Jesper Dahlmann, direktør på Erhvervsgymnasiet Grindsted, til undervisningsministeren, der vil have et loft på 3000 kroner på studierejser. Collage.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at gymnasiernes studieture maksimalt må koste den enkelte elev 3000 kroner. Det er en ommer, lyder det fra begge gymnasier i Grindsted.

Grindsted: Ingen af gymnasierne i Grindsted har erfaring med, at elever melder fra til studieture, fordi de ikke har råd. Og er nogen i økonomisk bekneb, så finder man ud af det.

Derfor er både Jesper Dahlmann, direktør på Erhvervsgymnasiet og Gitte Vest Barkholt, rektor på Grindsted Gymnasium & HF, kritiske over for undervisningsministerens seneste udmelding om studieture på gymnasierne. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at studieturen max må koste den enkelte elev 3000 kroner, for ingen skal forhindres i at komme med til Rom, Barcelona eller London, fordi det er for dyrt.

Men det er der heller ikke nogen, der bliver, lyder det fra begge Grindsted-gymnasier.

- Er der økonomiske problemer, så løser vi det, giver et tilskud eller giver eleven et legat, siger Jesper Dahlmann.

På det almene gymnasium er der en fond, elever kan søge, hvis de har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

- Vi har en skolefond, hvor man kan låne penge, men det er meget sjældent, at nogen benytter sig af den mulighed, siger Gitte Vest Barkholt, som derfor heller ikke har erfaring med, at nogen vælger rejserne fra på grund af økonomi.

Annonce
Man kommer ikke ret langt ned i Tyskland for 3000 kroner.

Jesper Dahlmann, erhvervsgymnasiet

3000 kroner er for lidt

På Grindsted Gymnasium & HF er grænsen for studierejser lige blevet hævet til 4500 kroner per elev. Tidligere var den 4200 kroner. På Erhvervsgymnasiet er grænsen 4000 kroner, bortset fra på den internationale linje. Her løber den samlede rejseudgift op i omkring 30.000 kroner, og det ved eleverne, når de vælger netop den linje.

- Hvis ministerens forslag bliver gennemført, er det rigtig træls, for vi sender alle vores elever på de gymnasielle linjer ud at rejse. Især handelsgymnasiet vil blive ramt, for her har vi bygget vores internationale linje op over år, fordi vi gerne vil uddanne unge med et globalt udsyn, siger Jesper Dahlmann.

Gitte Vest Barkholt ser frem til, at Danske Gymnasier snart skal mødes med ministeren for at høre, hvor tallet "3000 kroner" kommer fra. Det er efter rektors mening alt for lidt. Jesper Dahlmann er enig:

- Man kommer altså ikke ret langt ned i Tyskland for 3000 kroner.

De fleste har en grænse på 4.500 kroner

De fleste gymnasier har en grænse for egenbetalingen på studieture på 4.500 kroner - som Grindsted Gymnasium & HF. Det viser en undersøgelse, som interesseorganisationen Danske Gymnasier har foretaget.

På Erhvervsgymnasiet Grindsted er grænsen 4.000 kroner, bortset fra på den internationale linje. Her skal eleverne op med 30.000 kroner for de rejser, de kommer på i alle tre studieår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce