Annonce
Haderslev

Nej tak til staten: Køb af Skrydstrup-ejendomme er ikke vores opgave

Ladegårdvej 22 er én af de seks ejendomme i rød zone, der i september blev sat til salg gennem Freja Ejendomme. Villaen, der opført i 1907, ligger tæt på både købmand, skole og motorvejsafkørsel og ikke mindst det naturskønne område omkring Tørning Mølle og er endnu ikke solgt. To boliger er taget af markedet. Foto: Esoft
Forsvarets Ejendomsstyrelse har tilbudt Haderslev Kommune at købe de opkøbte ejendomme i rød zone til markedsvilkår. Men det er ikke vores opgave, siger borgmester H. P. Geil (V).

- Tak, men nej.

Så kontant er svaret fra Haderslev Kommune til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Nej’et kommer efter, at ministeriet har spurgt kommunen, om den vil købe ejendommene i den mest støjbelastede rød zone rundt om Fighter Wing Skrydstrup, inden de bliver sat til salg gennem det statslige ejendomsselskab Freja Ejendomme. Spørgsmålet har været drøftet i det særligt nedsatte udvalg for Skrydstrup-området, som var klar i afgørelsen.

- Det har jo altså aldrig været meningen, at Haderslev Kommune skulle indblandes i det køb og salg, siger snart afgående borgmester H. P. Geil (V).

Annonce

Ifølge oplægget fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse var det tanken, at Haderslev Kommune skulle opkøbe ejendommene på lige markedsvilkår. En handel, der med et slag ville befri staten for bøvl. Sådan ser H. P. Geil dog ikke på sagen.

- Vi kan som kommune ikke købe det halve af Skrydstrup op. Hvis vi opkøbte alle ejendommene, så blev fremtiden for husene jo vores problem, og i øvrigt er det tvivlsomt, om vi overhovedet må foretage sådan et køb i henhold til kommunalfuldmagten, lyder det fra H. P. Geil med henvisning til de særlige spilleregler, der gælder for kommunerne.

Det har jo altså aldrig været meningen, at Haderslev Kommune skulle indblandes i det køb og salg.

H. P. Geil, (V) - borgmester

Borgmesteren understreger dog, at Haderslev Kommune ikke er ligeglad med fremtiden for de 121 ejendomme, som ligger i rød zone, og som staten har forpligtet sig til at opkøbe, hvis ejerne er indstillede på det.

- Nej, vi vil på alle måde gerne samarbejde med Forsvarets Ejendomsstyrelse om at skaffe de bedste løsninger for hele området, siger H. P. Geil.

Spørgsmålet er ikke dog let. Knap 40 ejere har indtil videre sagt ja til, at de vil lade staten opkøbe deres ejendom. Herunder blandt andet et landbrug. De første seks af ejendommene satte Freja Ejendomme til salg i september gennem lokale ejendomsmæglere. Priserne varierede fra 645.000 kroner for den billigste til 1.245.000 kroner for den dyreste. Fire ejendomme er stadig på markedet. To ejendomme er ifølge boligsiden.dk taget af markedet.

Kompensationsmuligheder

Folketinget vedtog i juni 2020 en anlægsbevilling, der baner vej for, at Fighter Wing Skrydstrup udvides til fra 2023 at kunne huse de nye F-35.

I forbindelse med bevillingen blev der også vedtaget en støjkompensationsmodel for mere end 1600 boliger i området omkring flyvestationen. 250 millioner kroner skal bruges til enten støjisolering eller opkøb af boliger.

Beboerne i rød zone - 121 ejendomme - får et tilbud om, at staten kan opkøbe deres boliger. Tilbuddet gælder i ti år. Alternativt kan de vælge at få huset støjsikret og få 140.000 kroner til det.

Beboerne i gul zone - cirka 1500 huse - kan ikke få opkøbt deres huse af staten. De har mulighed for enten at få støjsikring eller tage imod 70.000 kroner, som de kan bruge efter eget forgodtbefindende.

For H. P. Geil og de øvrige politikere i det afgående byråd er det vigtigt, at hele egnen omkring Fighter Wing Skrydstrup fortsat er et levedygtigt område. Derfor må boligmarkedet heller ikke blive presset med for mange ejendomme, der bliver sat til salg på én gang – til alt for lave priser. Det kan overophede boligmarkedet og få ejendomspriserne også udenfor rød zone til at rasle ned og desuden lokke boligspekulanter til.

Nedrivning

Naboerne i Foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer ser allerhelst, at ejendommene i rød zone bliver revet ned. Foreningen har svært ved at se, hvorfor en ejendom, der ikke er beboelig for én familie pludselig skulle blive beboelig for en anden.

Nedrivning koster dog.

- Vi har i kommunen en nedrivningspulje på seks millioner kroner, og vi har bestemt ikke penge til nedrivning af dem alle, siger H. P. Geil, der dog er enig i, at der er situationer, hvor nedrivning er den bedste løsning:

- Tidligere i år var vi med direktøren for Freja Ejendomme på besigtigelsestur. Vi var blandt andet i Ustrup, hvor vi så på tre naboejendomme. Den midterste ejendom trak de to andre ned – og her ville det jo være fornuftigt at gå ind og rive ned for at kunne sælge de to andre. Men det er statens beslutning.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Landsretten frifandt landmand: Det var helt i orden at brænde 69 svin i halmfyret

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Chefdirigent bekymret for sine korpiger: - Flere har det ikke godt

Tønder For abonnenter

Det letteste var at sætte sig ned og græde: Men Conni vil ikke lade kræften få overtaget og nu opretter hun træningshold for ligesindede

Kolding

Lokal isbutik og romkugle-vinder går sammen: Nu kan du få Danmarks bedste romkugle-is

Kolding

Se hvordan Koldings trafik og veje påvirkes, når Tour de France suser gennem kommunen

Politiet løfter sløret i mørklagt sag: Plejehjemsansat sigtet for drab og flere drabsforsøg

Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Haderslev For abonnenter

Den 78-årige truckerfarmor Irene kører stadig de store maskiner: - Der er ikke noget, der er bedre

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Sønderborg For abonnenter

Underskuddet er halveret: Luksushotel er på vej op og søger nu flere ansatte

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aabenraa

15-årig dømt for voldsomme trusler over Snapchat: Ville hugge en kniv i halsen på en anden pige og flække hendes kranie

Erhverv For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Erhverv For abonnenter

Lone lukkede butik og blev udsat for indbrud i samme uge: Kosterne blev fundet i et krat på en mark

Annonce