Annonce
Debat

Nej tak til tvangsanbragte nyuddannede læger i almen praksis i yderområderne

Annonce

Læserbrev: Som læger og borgere i et yderområde, har vi stor sympati for Socialdemokratiets ønske om at sikre lægedækningen i almen praksis i hele landet. Men til forslaget om, at manglen på læger med fem års speciallægeuddannelse inden for almen medicin, skal løses ved at tvangsudstationere de allernyeste og uerfarne læger til yderområderne, må svaret herfra være nej tak!

De praktiserende læger varetager en afgørende opgave i vores sundhedsvæsen, ikke nok med, at de ofte er borgernes fortrolige og især i yderområderne ofte følger patienterne "fra vugge til grav", så er de også indgangen til vores sundhedsvæsen. Opgørelser viser, at 90 procent af henvendelser til egen læge håndteres uden involvering af sygehusvæsenet. Har man tænkt over, hvor stort et ansvar det er at varetage sådan en funktion - og hvor stort et økonomisk pres det vil lægge på sundhedsvæsenet, når antallet af henvisninger stiger som følge af uerfarenhed?

Man mener at en sådan løsning vil aflaste praktiserende læger. Det vidner om, at ingen, der har været med til at udarbejde det her forslag, nogensinde har stået som nyuddannet læge, trippende foran døren ind til den speciallæge, man lige skal spørge til råds for 10. gang den dag. Det har vi, og vi kan garantere, at det er en stor arbejdsbyrde for den enkelte praktiserende læger at have uddannelseslæger i sin praksis.

At presse unge uerfarne læger ud i områder, hvor der i forvejen mangler speciallæger, giver hverken en god oplevelse for patienterne, den unge læge eller den praktiserende læge, der får endnu mindre tid til egne patienter, alternativt skal acceptere, at den unge læge tager beslutninger på egen hånd, som de ikke er kompetente til.

Som borgere og pårørende til borgere i et yderområde, må vi spørge: Hvorfor skal vi tilbydes en mindre fagligt kompetent behandling?

Socialdemokratiets forslag indeholder også positive elementer, som vi anerkender: 100 nye hoveduddannelsesstillinger i almen medicin - en ambitiøs og langsigtet del af løsningen.

Ophævelse af seks års fristen, som i mange år har presset læger igennem efteruddannelsessystemet og har medført lægeflugt til vores skandinaviske nabolande og til lægemiddelindustrien.

Vi frygter at tvangansættelserne kan have modsatrettede konsekvenser for rekruttering og fastholdelse. Man kan frygte, at lægemanglen stiger, fordi de unge læger helt opgiver at arbejde i det danske sundhedsvæsen og søger alternativer udenfor landet.

Vi er opdraget med, at når man er uenig i en plan, skal man selv komme med et alternativ - derfor har vi følgende forslag til arbejdet med at sikre gode og positive incitamenter til rekruttering og fastholdelse.

- Gør det attraktivt at fortsætte et halvt år yderligere i almen praksis efter den kliniske basisuddannelse, f.eks. ved at sikre, at man kan fortsætte i samme praksis med samme supervisionsniveau, evt. med fastholdelsestillæg

- Understøt de forsøg, der gøres rundt om i yderområderne, hvor man eksperimenterer med sammenhængende forløb igennem hele speciallægeuddannelsen med tilknytning til samme praksis.

- Styrk mulighederne for delestillinger/kombinerede forskningsstillinger i yderområderne

Vi vil frygteligt gerne have nye kolleger i Sønderjylland, men vi vil have kolleger, som ønsker at være her og som brænder ligeså meget for vores patienter som vi gør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Trekantområdet

Strandkoncerter udskydes: 'Vigtigt at begrænse smittespredning i en fart'

Annonce