Annonce
Aabenraa

Nej tak: Venstre og DF lader sig ikke lokke af formandsposter

Borgmester Thomas Andresen gik sammen med partifælle Mogens Dall, gruppeformand Kirsten Nørgård Christensen og Dansk Folkepartis Arne Leyh Petersen hvileløst rundt hele valgnatten uden at få mulighed for at påvirke forhandlingerne i De Konservative og Nye Borgerliges fælles grupperum. Foto: Karin Riggelsen/Der Nordschleswiger 
Venstre og Dansk Folkeparti har ikke tænkt sig at takke ja til at skrive under på en aftale, de ikke har haft indflydelse på. De er klar til at føre konstruktiv oppositionspolitik - når alle muligheder for et alternativt flertal er udtømt.

Aabenraa: Aabenraas kommende borgmester, Jan Riber Jakobsen (K), bredte armene ud med et "Vi ønsker alle partier med".

Socialdemokraternes Erik Uldall Hansen var ikke sen til at følge op:

- Døren er åben lidt endnu, og jeg håber, alle går med, for vi har behov for et samarbejdende byråd.

Annonce

Og også fra Nye Borgerliges Jan Køpke Christensen lød det favnende "Er der noget, vi har kæmpet for, så er det at få Dansk Folkeparti og Venstre med. Vi ønsker dem med, men kan jo ikke tvinge dem. Jeg håber bare, de besinder sig inden onsdag kl. 12".

Det skortede ikke på opfordringer til Venstre og Dansk Folkeparti om at gå med, da De Konservative, Nye Borgerlige, Socialdemokratiet, SF og Slesvigsk Parti mandag morgen præsenterede - og underskrev - konstitueringsaftalen for den kommende byrådsperiode. Der ligger endda tre udvalgsformandsposter og venter på dem.

Kan ikke lokkes med guld

Men de får ikke noget ud af alle deres ord og løfter om poster. Borgmester Thomas Andresen holder fast i, at han og Venstre - uanset, hvad femkløveret påstår - ikke er blevet inviteret til et reelt samarbejde. På valgnatten blev partiet holdt helt uden for forhandlingerne, og efterfølgende mener Thomas Andresen heller ikke at have fået en chance for at få indflydelse.

- Jeg skriver ikke under på en aftale, som jeg ikke har haft nogen som helst indflydelse på. Vi har bare fået tilsendt en aftale nu, som vi kan læse igennem og nikke ja til uden at have set så meget som et udkast undervejs, siger Thomas Andresen, der ikke lader sig besnære af udsigten til formandsposter.

- Jeg kan ikke lokkes med guld. Jeg ved ikke engang, hvilke poster det er, men det er også lige meget, for jeg kan ikke bruge en formandspost til noget i udvalg, hvor vi alligevel er i mindretal på forhånd, siger han med henvisning til, at de fem partier i konstitueringsaftalen vil sidde på fire af syv pladser i alle de politiske udvalg.

Han understreger, at afvisningen af "tilbuddet" om at tilgå aftalen sker i fuld overensstemmelse med resten af Venstre-gruppens 10 mandater.

Annonce

Kæmper til 8. december

Borgmesteren meldte allerede i sidste uge ud, at han ikke har tænkt sig at opgive at skaffe et alternativt flertal, inden fristen udløber 8. december, og selv om han medgiver, at det med mandagens fem underskrifter unægteligt ser lidt svært ud, så "har jeg da stadig et håb om, at nogen besinder sig, så vi kan få de borgerlige mandater reelt i spil".

Lykkes det ikke, har Thomas Andresen og Venstre ikke tænkt sig at sætte sig i et hjørne og spille prinsessefornærmede, som han udtrykker det:

- Vi vil være en god, konstruktiv opposition. Vi vil også det brede samarbejde, men vi vil først se, om de kan finde ud af at bruge deres 18 mandater. Om samarbejdet er andet end, at det bare var mig, der skulle væltes.

Annonce

Ikke et bredt samarbejde

Dansk Folkepartis spidskandidat, Arne Leyh Petersen, lægger ikke skjul på, at han har været glad for sin nuværende post som formand for udvalget for teknik og miljø, men ikke så glad, at han for enhver pris vil beholde den.

- Vi stilles os, som vi har gjort hele vejen igennem og tiltræder ikke aftalen. Vi er ikke til salg for formandsposter. Vi kan ikke se os i den konstellation og holder fast i, at man burde lave en borgerlig konstituering, som der kunne være 22 mandater bag, siger Arne Leyh Petersen, der ikke giver noget for flertallets fine ord om bredt samarbejde.

- Der er det efter vores mening ikke, når man slet ikke lytter til vælgernes dom og har 11 mandater, der ikke bliver lukket ind på valgnatten, lyder det fra DF'eren, der her tænker på, at Venstre slet ikke fik muligheden for at blive hørt, inden Jan Riber Jakobsen tidligt onsdag morgen præsenterede et flertal og en foreløbig aftale sammen med Nye Borgerlige, Socialdemokraterne og SF. Selv fik DF'erne i nattens løb buddet om at komme ind til forhandlingerne, men takkede nej.

Når det nye byråd træder sammen til januar, er Arne Leyh Petersen og Ida Smed, de to tilbageværende medlemmer af Dansk Folkeparti, derfor frie til at forsøge at få så megen DF-politik igennem som muligt, og det har spidskandidaten kun høstet ros for, fortæller han:

- Det er virkelig mange, der har sagt til mig, at "godt I holder fast i politikken, ikke posterne". Jeg ved godt, jeg vinker farvel til en lille smule indflydelse og lidt penge ved at sige nej til aftalen, men det er bare sådan, det er.

Det er ikke det samme denne gang

Når Thomas Andresen har kritiseret forløbet på valgnatten, hvor Venstre ikke blev inviteret til forhandlingerne, har han igen og igen måttet høre for, at det jo var præcis, hvad han selv gjorde for fire år siden, da han - så snart valgresultatet var kendt - meddelte, at han fortsatte som borgmester med Dansk Folkepartis støtte. Til sammen havde V og DF 16 af de 31 mandater.

- Men jeg ser det på en anden måde. Det er rigtigt, at jeg benyttede mig af, at jeg havde muligheden for en aftale med DF, men dagen efter satte alle partier sig ned og deltog i forhandlingerne om fordelingen af posterne og indholdet af konstitueringsaftalen, siger Thomas Andresen om den endelige aftale, der da også bar alle syv gruppeformænds underskrift.

Den aftale fornærmer jo ingen. Jeg har aldrig set en aftale, der er mindre konkret - alt, hvad der er af knaster, er jo fjernet.

Thomas Andresen (V) om den konstitueringsaftalenAnnonce
Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Rotterne kommer på uønsket visit i private boliger: Anmeldelser fra borgerne steget voldsomt

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Aabenraa

Groft hærværk i lagerhal: Træplanker overhældt med dieselolie

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis

Annonce