Annonce
Navne

Nekrolog: Berejst, belært og begavet - Steen Lykke Møller kunne altid finde plads til lidt mere kunst eller keramik

Steen Lykke Møller var en Haderslev-dreng, født og opvokset på Svanevej. Privat foto.

Jan Sternkopf skriver nekrolog om Steen Lykke Møller:

Det var altid spændende at komme i hjemmet i Badstuegade hos Steen Lykke Møller. For enten var han lige kommet til at købe endnu et stykke kunst, endnu en afrikansk figur eller noget keramik. Og fordi lejligheden i forvejen var fyldt med det ene og det andet, kunne det svært at få øje på de små forandringer, som Steen alligevel foretog, for at rykke nyerhvervelsen frem i lyset.

Og var der ikke nyt at præsentere - ja, så kunne man være sikker på en ganske interessant og berigende hyggestund med værten alligevel.

Annonce

For Steen Lykke Møller var både et berejst, belært og begavet menneske, der med glæde og oprigtig hjertevarme forstod at tage sig af sine gæster.

Forleden døde Steen Lykke Møller i en alder af 77 år som følge af den demens, der de seneste år langsomt havde tappet ham for kræfter.

Steen var en Haderslev-dreng - født og opvokset på Svanevej sammen med sine brødre Lars og Jørgen. Og hér i byen fik han sit virke, både arbejdsmæssigt og privat, hvilket betød, at han gennem årene fik en stor vennekreds, der blev plejet med omhu og aldrig svigtende engagement.

Steen blev uddannet lærer fra Haderslev Seminarium. Han fik også en stilling som sådan i Christiansfeld, omend kun i ganske kort tid, inden han skiftede arbejde og blev ansat ved Ryeshave Fritidshjem, hvor Steen havde sin gang hos de lidt større børn.

Egentlig skulle jobbet i fritidshjemmet kun have været en mellemstation, men han faldt til, fik gode kolleger og trivedes i det hele taget sammen med børnene, også selv om institutionen skiftede status til børnehave.

Godt nok var småbørn og de uundgåelige ble-skift ikke just Steens foretrukne beskæftigelse, alligevel holdt han ved og stoppede først, da han gik på pension som 60-årig i 2004.

For Steen havde et godt tag på børnene, omend han havde markante meninger om tidens pædagogik og børneopdragelse.

Han beskæftigede sig med børnene, aktiverede dem og gav dem oplevelser - bl. a. når han tegnede sammen med dem. Således er hans tegnekunst kommet mange af børnene til gode - ofte blev tegningerne nemlig ledsaget af fantasihistorier, som blev til, samtidig med at han fremtryllede tegninger. Og ellers læste han op fra bøger.

Især det sidste vil mange børn nok kunne huske, for Steen havde sin helt egen lænestol til formålet - med ærefrygt blev den af børnene i børnehaven endda omtalt som “Steens stol”. Og vé den, der turde sætte sig i den uden tilladelse. For det kunne jo være, at Steen trængte til lidt ro eller et blund under middagspausen.

Steen var et musisk, kulturelt og kreativt menneske. Ud over at han både tegnede og malede, lavede han også sine egne dukker, som han brugte i dukketeateret “Kålormen”, hvor han både var dukkefører og medforfatter ved flere forestillinger på byens første Aktivitetshus i den tidligere biblioteksbygning på Jomfrustien.

Steen var den første formand for kunstforeningen af offentligt ansatte ved Haderslev Kommune ("Galleriet") - men det organisatoriske var ikke så meget Steen, så det varede kun et år, inden Arthur Mathiesen overtog jobbet.

Desuden var Steen en overgang også medlem af Haderslev Kunstforeningens bestyrelse. På Haderslev Museum var Steen med til at sætte en udstilling op omkring hans helt store interesse - afrikanske artefakter, dvs. masker, figurer og brugsgenstande.

I løbet af rejser til Afrika nåede han gennem årene at få en anselig samling.

Steen vidste altid, hvad han ville have. Ikke mindst, hvad han ville betale for den vare, han havde udset sig. For han havde en stor baggrundsviden om de ting, han beskæftigede sig med. Om det så var afrikana, kunst eller antikviteter - et andet af hans store interesseområder.

På loppemarkeder i området var han en kendt gæst, og han havde sine faste adresser, hvor han gik på jagt efter klenodier.

Det gjaldt også London, hvor Steen kom med jævne mellemrum.

Denne higen og søgen var bestemt ikke tilfældig. Steen havde altid et klart mål - om det var endnu en Staffordshire-figur til den i forvejen omfattende samling, kunst, endnu en afrikansk figur eller et stykke sjældent keramik. Altid med et skarpt /kritisk øje og en usvigelig næse for kvalitet, hvilket betød, at mange af hans bekendte også gerne tog Steen med på råd inden et køb.

Blandt andet på nogle af de mange keramik-ture til kunstnere og værksteder rundt omkring i landet.

En overgang havde han også et aftenskolekursus i antikviteter.

Musik spillede en stor rolle i Steens liv. Hans pladesamling bredte sig over mange forskellige genrer, og der blev til tider skruet godt op for lyden, når begejstringen tog fart.

Han kunne også selv bidrage, bl. a. som sikker tenor i Vor Frue Cantori og andre kor-sammenhænge.

Desuden var han en flittig gæst ved især klassiske koncerter, som han nød meget.

Hvis han ellers ikke blev forstyrret af en raslende papirspose, larmende børn eller en tilhørers gentagne hosten.

For Steen var også en temperamentsfuld herre.

Især når han følte sig forstyrret - enten af kurrende duer på taget eller larmende lastbiler i Badstuegade. Begge dele bekæmpede han med kløgt og flid. Steen blev således ganske ferm til at jage duerne på flugt ved at kaste små kartoffelstykker efter dem, hvilket resulterede i at der groede kartofler i hans og naboens tagrender.

Lastbilerne protesterede han mod sammen med de øvrige beboere i gaden - og det endte med, at kommunen ændrede Badstuegade til sivevej med en deraf følgende mindre trafik.

“Steen kunne være meget fokuseret på bestemte emner, og havde sine faste meninger om mange ting, for eksempel hvilke kunstnere, der var egnede til at udstille i kunstforeningen - og dér gav han ikke plads til andre holdninger”, erkender hans partner gennem 31 år Poul-Erik Hansen.

Men Steen var blevet mildere med årene. Han kom endda til at holde af hunde og katte på sine gamle dage. Og det siger ikke så lidt, når man har kendt Steens anstrengte forhold til kæledyr.

En stor del af æren for at Steen blev blødere med tiden, skyldtes netop Poul -Erik.

De to havde mødt hinanden ved en privat fest, og forholdet udviklede sig selv om Steen boede i Haderslev, Poul-Erik på det tidspunkt i Vejen.

I 1989 blev registrerede partnerskaber tilladt mellem personer af samme køn, og allerede året efter de to fik papir på hinanden.

“I avisen samme år så jeg en opgørelse over registrerede partnerskaber. Der var kun ét tilfælde i Haderslev - så det måtte jo være os”, fortæller Poul-Erik Hansen.

Steen blev for nogle år siden ramt af demens. Sygdommen blev tydelig bl. a. under en tur til London i 2017 og førte til at han de sidste ti måneder var på Kildebakkens Plejehjem i Haderslev, da sygdommen gradvist var blevet forværret.

Steen Lykke Møller efterlader sin partner Poul-Erik Hansen og sin bror Lars med familie.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald i Syd- og Sønderjylland

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Speedway

Speedwaybossen har talt: Vores liga skal stå meget skarpere i fremtiden

Aabenraa

Efter klager om hasarderet kørsel: Tre bump og 50 markeringsbjælker skal løse problemerne ved lystbådehavnen

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Esbjerg For abonnenter

Software fra Danmarks største it-firma kan ende i blodig krig: Sagen har forbindelse til familieselskab i Esbjerg

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Esbjerg For abonnenter

Politikere splittede i stor sag om 132 nye lejligheder i Gl. Gjesing: Borgerligt flertal gennemtrumfer nybyggeri

Esbjerg

Fanø 'rammes' af kritisk olieudslip: Du kan følge øvelsen fra første række

Annonce