Annonce
Billund

Mindeord om Anders Larsen

Anders Larsen. Arkivfoto

Grindsted: Der blev stille i Kontakten, da meddelelsen om Anders’ død nåede frem. Det kom ikke som en overraskelse, for vi vidste, alvorlig sygdom i en tid havde sat sit præg på hans og Hannes dagligdag og sat en helt anden dagsorden end den aktive, der ellers var normen.

Efter et langt arbejdsliv som overlæge på Grindsted Sygehus startede Anders som frivillig i Kontakten i 2002, for året efter at blive dets formand frem til 2017. Og her har han været i gang tidligt og sent med allehånde opgaver for Kontaktens brugere. Stedet blev omdrejningspunktet i hans alderdom. For han fandt, at der her lå en stor opgave i at hjælpe og støtte de fremmede, der kom til vores kommune fra totalt anderledes kulturer.

Han besad stor praktisk snilde, som kombineret med hans ro, livsvisdom og medmenneskelighed betød, at han både kunne slå søm i og få internettet til at virke, og lytte til de svære ting, der ofte tyngede de mennesker, som netop var flygtet fra krig og ufred, hvor familiemedlemmer ofte var ladt tilbage.

For Anders var det vigtigt at forklare, hvad det var for et samfund, de nye medborgere var kommet til, så de fik en nemmere hverdag med forståelse for det nye land og den kultur, de gerne skulle blive en del af. Han gik forrest med sit motto: Vær mod andre, som du vil, andre skal være mod dig. Det motto understregede Anders gang på gang som også værende Kontaktens, og det står stadig nedfældet i formålet. Det var også vigtigt for ham at understrege, at i Kontakten, hvor mange forskellige mennesker med mange forskellige religioner mødes, er tolerancen i højsædet og religionen noget, vi bærer i hjertet og ikke slår hinanden i hovedet med.

Ordentlighed har på alle måder præget Anders’ virke i Kontakten, og vi er dybt taknemlige over at have været ledet af et sådant menneske.

Hanne har været en fuldstændig naturlig del af det store uselviske arbejde, og vi tænker i disse dage meget på hende.

I taknemlighed De frivillige i Kontakten

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce