Annonce
Biler

Nemmere og mere sikker montering af familiens mindste

Det er vigtigt med korrekt montering i bilen og fastspænding af barnet, som er afgørende for sikkerheden i autostole. Foto: FDM/ADAC
Det er blevet lettere at montere en autostol korrekt, viser FDM’s store test af 33 nye modeller. Anvendeligheden og sikkerheden er dermed blevet bedre, men der er stadig brodne kar.
Annonce

Sikkerhed for de mindste i familien handler ikke kun om, hvor godt en autostol beskytter, hvis uheldet indtræffer.

Det tæller lige så meget, at den er let at montere og kan bruges rigtigt. Det viser årets første store autostoletest, som FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer. Bagved ligger positive takter. Stolene er nemlig blevet stadig mere sikre. Det er fakta, som ikke alene afspejles i de årlige test, men også kan ses i statistikkerne.

Her er antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne børn i bilulykker over årene faldet markant. Den store test omfattede 33 stole. Her klarede de sig alle som minimum til bedømmelsen ”Tilfredsstillende” og de fleste får bedømmelsen ”God” i den del af testen, der handler om betjening og montering.

Vælg den rigtige autostol

Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt, højde).

Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb.

FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst fire stjerner i FDM’s autostoletest.

Køb autostolen et sted, hvor man kan få rådgivning og instruktion.

Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129 (i-Size).

Til de større børn anbefaler FDM selepuder med rygstøtte, da de beskytter bedre. Selepuder uden rygstøtte er dog bedre end at lade børn sidde på bilens sæde. Eksempelvis hvis legekammerater skal med i bilen.

Børn under 135 centimeter skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde.

Det koster et klip i kørekortet, hvis ikke barnet er spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet.

Annonce

Vær grundig

Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør hos FDM, uddyber resultaterne:

- Man skal ikke underkende vigtigheden af korrekt montering og brug, når det gælder sikkerheden i autostole. Heldigvis er risikoen for fejlmontering de senere år blevet mindre. Det skyldes ikke bare isofix-monteringen, men også bedre monteringsvejledninger, og at mange producenter har lavet smarte løsninger, der gør det tydeligt, hvornår en stol er monteret korrekt i bilen, siger Søren W. Rasmussen.

Han peger dog på, at man som forældre eller anden bruger også har et ansvar for at sætte sig grundigt ind i stolens funktion.

- I sidste ende handler det dog om, at man selv bliver fortrolig med at montere stolen og spænde sit barn fast i den. Det gælder især, hvis man ofte har stolen ude af bilen eller flytter den mellem forsædet og bagsædet, siger han.

Annonce

Afprøv grundigt

Der er dog masser af roser i testen, hvor kun én stol ud af de 33 bedømte får det røde kort for fund af for store mængder skadelige stoffer - flammehæmmere - mens én dumper på dårlig sikkerhed.

Her knækkede stolens selespænde i testens frontalkollision, så testdukken ved det simulerede sammenstød røg ud af stolen.

- Når det handler om børn i bilen, må man ikke gå på kompromis med sikkerheden. Vores nye autostoletest viser, hvorfor det giver god mening at undersøge markedet grundigt, inden man køber autostol til sine børn. Vigtigst er, at autostolen passer til både barn og bil. Derfor er det en god idé, at man tager barn og bil med, når man skal vælge stol, og laver en prøvemontering, inden man træffer det endelige valg, siger Søren W. Rasmussen.

Autostole generelt er blevet bedre, men der er stadig grund til at se sig for. I den seneste test knækkede et selespænde i én af stolene i frontaltesten. Foto: FDM/ADAC
Bedre betjeningsvejledninger og nye konstruktioner gør sammen med Iso-fix-beslag stolene mere brugervenlige. Foto: FDM/ADAC
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

Annonce