Annonce
Sønderborg

Nervepirrende valgaften på slottet

Der var fuldt hus til valgaftenen på Sønderborg Slot. Foto: Kim Holm
Året står i Genforeningens tegn, og der var derfor lagt op til en nervepirrende valgaften på Sønderborg Slot, hvor folkeafstemningerne i 1920 blev rekonstrueret.

Sønderborg: Torsdag aften havde Historisk Samfund for Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved inviteret til valgaften, hvor man kunne opleve folkeafstemningerne den 10. februar og 14. marts 1920 på nært hold.

Riddersalen var omdannet til valgstudie, hvor man, i moderne form, kunne opleve afstemningen om landsdelen i 1920. I løbet af aftenen kom resultaterne ind fra forskellige steder i Sønderjylland, og blev kommenteret af Merete Bo Thomsen, René Rasmussen og Carsten Porskrog Rasmussen.

Valgaftenen var delt op i to afstemninger. Nordslesvig før pausen og Sydslesvig efter pausen. Undervejs var der forskellige indslag, der var med til at sætte stemningen i vejret.

Selvom alle kendte det endelige resultat, var der spænding og drama i luften, og alle fik et godt indblik i, hvad det var, der skete for 100 år siden.

- Det er en virkelig god måde, at vise, hvad der skete omkring folkeafstemningerne i 1920. Selvom man ved hvad det ender med, så er det både spændende og underholdende, sagde Christian Schmidt, der var en af de mange, der var mødt op for at være med til denne noget specielle valgaften.

Annonce
René Rasmussen og Carsten Porskrog Rasmussen fra Sønderborg Slot gav deres bud på, hvorfor det gik som det gik i landsdelen. Foto: Kim Holm
Der kunne både købes drikkevarer og bøger hele aftenen. foto: Kim Holm
For dem der ville have mere, kunne der købes forskellige bøger om bl.a. Genforeningen. Foto: Kim Holm
René Rasmussen, Kristian Pallesen og Carsten Porskrog Rasmussen diskuterede de sidste detaljer inden det gik løs. Foto: Kim Holm
Valgresultatet skulle selvfølgelig skylles ned. Foto: Kim Holm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Støjplagede borgere raser over kampfly som aldrig før: Klager er næsten tredoblet på et år

112

Beredskabet lagde en truende mast ned

Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Annonce