Annonce
Udland

Netanyahu opgiver at få immunitet i sag om korruption

Kevin Lamarque/Reuters
Kort før USA's præsident offentliggør fredsplan, opgiver Israels premierminister forsøg på at få immunitet.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, dropper forsøget på at få parlamentarisk immunitet mod anklager for korruption.

Nyheden kommer, kun få timer før at præsident Trump løfter sløret for USA's fredsplan for Mellemøsten.

- Jeg trækker anmodningen om immunitet tilbage.

Det skriver Netanyahu på Facebook.

- Jeg vil ikke lade mine politiske modstandere bruge denne sag til at forstyrre det historiske skridt, som jeg leder.

Det er tilsyneladende en henvisning til de fordele, som Trumps fredsplan vil give israelerne på bekostning af palæstinensernes krav til en fredsløsning.

Netanyahu risikerer efter valget i marts - det tredje i Israel på et år - at blive tiltalt og dømt. Han er sigtet for ulovligt at have taget imod store gaver og for forsøg på afpresning over for flere medier.

Han befinder sig i Washington. Her ventes han at være til stede, når Trump fremlægger sin fredsplan for Mellemøsten.

Trump har også bebudet, at han senere tirsdag vil mødes med den israelske oppositionsleder, Benny Gantz.

Det israelske parlament skulle ellers ifølge planen havde behandlet Netanyahus anmodning om immunitet tirsdag. Der skulle muligvis også have fundet en afstemning sted.

Gantz og hans øvrige modstandere i parlamentet, Knesset, havde allerede samlet et flertal til at nægte ham immunitet.

Nu trækker han frivilligt sin anmodning. Det åbner for, at den israelske rigsadvokat kan føre sagen mod Netanyahu videre. Herunder at fastsætte en dato for en retssag.

- I dette skæbnesvangre øjeblik for Israels folk, og mens jeg er i USA på en historisk mission for at forme Israels endelige grænser og sikre fremtidige generationers sikkerhed, så er endnu et immunitetscirkus klar til at gå i gang i Knesset, skriver Netanyahu.

Han afviser alle anklagerne og siger, at han er et offer for en politisk heksejagt.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Biler tørnede sammen i vejkryds

Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Sønderjylland

Se billederne: Vera og kronprinsen delte uheldshistorier ved indvielse af sygehus

Indland

Endnu en heftig vejr-weekend: Kraftig blæst og høj vandstand i vente

Esbjerg For abonnenter

Ny ballade i Socialdemokratiet: Sandrini kræver formand sat på plads i højhussag

Annonce